Plesom protiv nasilja nad ženama

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesom protiv nasilja nad ženama

Beograd -- Međunarodna građanska akcija "Jedna milijarda ustaje" održava se danas u 15 gradova Srbije i širom sveta u cilju borbe protiv nasilja nad ženama.

Manifestacije, organizovane povodom podataka Ujedinjenih nacija da jedna od tri žene biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana, biće održane u Beogradu, Novom Bečeju, Novom Pazaru, Kikindi, Kruševcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Vlasotincu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Manifestacija je već održana u Novom Sadu, odakle je poručeno da je ženska solidarnost važna, jer su žene tako jače i mogu da se pobune i prekinu lanac nasilja nad njima.

Kako izgleda kada ustane milijarda - Srbija, svet... Svetske zvezde podržale akciju

Plesni performans i akciju "Milijarda ustaje - prekidamo lanac nasilja nad ženama" organizovalo je udruženje Alumnistkinje rodnih studija na glavnom trgu u Novom Sadu kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

"Akciju u Novom Sadu smo organizovale na više nivoa kroz saradnju sa institucijama i nevladinim organizacijama čiji su nam se predstavnici pridružili i iskazali svoj stav", rekla je agenciji Beta aktivistkinja Silvija Dražić.

Središnji događaj akcije, kao i u više od 200 zemalja sveta, bio je plesni performans, uz pesmu Tene Klark, koja je prepevana na srpski

jezik.

Silvija Dražić je rekla da su mnoge kritike upućene na račun te globalne akcije čiji su organizatori izabrali Dan zaljubljenih na skretanje pažnje na problem nasilja nad ženama.

"Feministkinje su namerno ovo uradile, jer su htele da kritikuju taj građanski romantični ambijent, jer nije samo to ljubav. Ljubav može imati mnogo gore i ružnije oblike, na koje skrećemo pažnju", rekla je Silvija Dražić. Ona je dodala da je svega nekoliko desetina građana došlo da podrži ovu akciju, te da je to odraz patrijarhalnih stereotipa koji u Srbiji vladaju i koji još ne dopuštaju ženama da izađu i javno kažu "ne nasilju".

Ukazati na probleme

Miloš Đajić iz Centra modernih veština rekao je ranije danas da je ova organizacija odlučila da, u saradnji sa Centrom E8, performansom ukaže na sve rašireniji problem.

"Jedna milijarda ustaje je globalni događaj koji se organizuje u 201 zemlji sveta. Organizovaće se u Srbiji i ponosan sam na to, jer će više od 15 gradova uzeti učešća. U Beogradu će biti obeleženo na dva mesta, na Trgu Republike i platou ispred ulaza u železničku stanicu. Regionalni dogovor je da ove manifestacije počinju u 14 časova, tako da ćemo se priključiti kolegama i koleginicama iz Sarajeva, Zagreba, Podgorice, Skoplja. Mislim da će ovo biti dobra prilika da pokažemo da ima mnogo ljudi koji se bori protiv nasilja nad ženama i koji će ustati, doći, da protestuju protiv nasilja nad ženama", kaže Đajić.

Događaju na Trgu republike u Beogradu, koji počinje u 14 sati, prisustvovaće i zaštitnik građana Saša Janković i njegova zamenica Tamara Lukšić Orlandić, dok će na platou ispred glavne Železničke stanice na događaju govoriti glumica Mirjana Karanović i srpska reprezentativka u tekvondou Milica Mandić.

Akciju "Jedna milijarda ustaje" pre 14 godina pokrenula je feministička spisateljica i aktivistkinja iz Njujorka Iv Ensler, a danas se organizuje u 201 zemlja širom sveta.

U gradovima tih zemalja se na dan akcije organizuje javni ples, koji simbolizuje suprotnost nasilju.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcija protiv nasilja nad ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2013

NOVI SAD -..Akcija "Milijarda ustaje - prekidamo lanac nasilja nad ženama" biće održana danas u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica...Akcija u Novom Sadu biće održana na glavnom trgu u podne, a organizatori iz udruženja Alumnistkinje rodnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.