Izvor: JUGpress.com, 01.Jun.2023, 18:38

Pitali smo: Zašto nisu očišćeni slivnici i rasteretni kanal?

LESKOVAC

Zašto nisu očišćeni slivnici u gradu i rasteretni kanal Tulovske reke, pitali smo danas Milana Popovića, šefa Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove i Radeta Velinova, šefa Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Evo tih pitanja i odgovora

JUGpress: Da li rasteretni kanal Tulovske reke prokopan ispod mosta?

Velinov: Propust ispod mosta je prokopan u januaru 2021. godine kada su Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Leskovac zadesile obilne padavine. Inače, staro korito Tulovske reke nije čišćeno unazad duži vremenski period. Po dokumentima koje sam nasledio otprilike je rađeno 2010. u tom delu kanala. U skladu sa stanjem na terenu u saradnji sa ovlašćenim licima JP „Urbanizam i izgradnja“ i Sektora civilne zaštite pri Opštoj upravi stručna služba Odeljenja za privredu i poljoprivredu izašla je na teren i konstatovala da taj kanal se mora očistiti, jer je u veoma lošem je stanju. Kroz Operativni plan u ovoj godini očekujemo da i taj kanal bude potpuno prohodan.

JUGPress: Čija je to obaveza, Srbijavode ili grada?.

Velinov: To je obaveza i nadležnost grada, jer spada u vodotokove drugog reda.

SLIVNICI I ŠAHTE

JUGpress: Problem može biti odvod vode koja može pasti u velikim količinama u gradskom delu. Ono što građani vide je da kada padne kiša jeste da su ulice pod vodom, da šahte ne propuštaju vodu. Ko treba da se stara o stanju odvodnih šahti za kišnu kanalizaciju?

Popović: Štab za vanredne situacije, odnosno Gradska uprava i resorno odeljenje koje se bavi poslovima civilne zaštite apsolutno radi na prevenciji i svakodnevno smo u komunikaciji sa komunalnim preduzećima koja se bave pročišćavanjem uličnih slivnika i odvodom atmosferske vode. U ovom trenutku neke dramatične probleme na terenu ukoliko bi došlo do nekih značajnijih padavina. Znamo da se klimatski uslovi na teritoriji čitave zemlje i Balkana menjaju, da se konstantno u jednom trenutku sruči velika količina vode po kvadratnom metru, a kapacitet kanalizacione mreže za odvod atmosferske vode nekada ne može to da primi. Mi se apsolutno trudimo, preventivno se time bavimo, čime je poslužila i sednica Štaba za vanredne situacije, jer Štab dao nalog da komunalna preduzeća, koja se bave odvodom i održavanjem kanalizacione mreže za odvod atmosferske vode regulišu te probleme i ne dođe do nekih problema ukoliko bude obilnijih padavina.

JUGpress: A čija je obaveza održavanje slivnika?

POPOVIĆ:

Održavanje slivnika ide preko Odeljenja za komunalno stambene poslove, JP „Urbanizam i izgradnja“ i JP „Vodovod“ koje se upravo bavi čišćenjem i sređivanjem slivnika. To se svake godine definiše ugovorom između grada i ovih preduzeća.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.