Izvor: JUGpress.com, 08.Jun.2023, 09:38

Pionirsko prvenstvo Srbije u mačevanju: Stamenkoviću treće mesto i bronza

LESKOVAC

Antanasije Stamenković, devetogodišnji učenik 3/2 razreda Osnovne škola „Josif Kostić“ u Leskovcu, osvojio je treće mesto i bronzanu medalju na Pionirskom prvenstvu Srbije održanom tokom proteklg vikenda na borilištima beogradske Marakane. Mladi leskovački sportista nastupio je u disciplini sablja u konkurenciji koja obuhvata uzrast od 9 do 12 godina, i bio najmlađi takmičar u grupi.

Do trećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mesta Antanasije je došao pobedama u kvalifikacijama na samom Prvenstvu, što je podrazumevalo borbe sabljom unutar grupa čiji su nosioci bili iskusniji i na ranijim prvenstvima rangirani sabljaši. Nakon tri pobede u četiri meča u svojoj grupi, leskovčanin je sebi obezbedio prolaz u eliminacioni deo takmičenja, u kome mu je jedna pobeda bila dovoljna za ulaz u grupu od osam najboljih.

Mladi Stamenković je sjajnim pobedama došao do polufinala, u kome je izgubio meč sa 9:10 poena od kasnije prvoplasiranog takmičara, pa je, prema propozicijama mačevalačkog sporta, osvojio treće mesto i bronzanu medalju.

Pored Stamenkovića, na prvenstvu su leskovačku „Dubočicu“ predstavljali i Đorđe Marković, koji je u kategooriji starijih pionira zauzeo sedmo mesto u disciplini sablja, i Mia Stefanović, koja je, takođe u kategoriji starijih pionira, zauzela šesto mesto u disciplini mač.

Organizator ovog državnog prvenstva bio je Mačevalački savez Srbije, na njemu su nastupili takmičari rangirani na osnovu plasmana na ranije održanim turnirima, a osvojeni plasman se zadržava sve do narednog prvenstva 2024. godine. Na Prvenstvu je učestvovalo više od 200 takmičara u svim kategorijama.

U Mačevalačkom klubu „Dubočica“ Leskovac su prezadovoljni plasmanom Antanasija Stamenkovića, i ističu da osvojeni plasman dolazi kao neočekivana posledica entuzijazma mladog sabljaša, koji iza sebe ima tek jednu godinu takmičarskog staža. Naglašavaju i da je osvojeni trofej utoliko vredniji ako se zna da je Antanasije borbu sabljom učio u praksi sa starijim i iskusnijim članovima leskovačkog kluba, jer za tu disciplinu klub nema trenera.

Takođe, ne propuštaju priliku da napomenu da je mačevalački sport u Leskovcu nepravedno zapostavljen, iako su mačevaoci polovinom prošlog veka svojim rezultatima proslavili naš grad. Međutim, pojava takmičara kakav je mladi Antanasije Stamenković, budi optimizam da i za oaj sport dolaze bolja vremena.

Antanasije Stamenković je sin Dr Miloša Stamenkovića, sabljaša koji je, kako u šali sam kaže, bio trostruki prvak triju država: SFR Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije, čime se okitio sa devet titula šampiona. Stamenković senior kaže da je tokom sportske karijere jurio rekord legendarne leskovčanke Vere Jeftimijades Dvorske, koja je bila desetorstruki prvak. Ističe da, iako ima ogromno iskustvo, ne radi treninge sa svojim sinom. „Iz pedagoških razloga“, naglašava. (kraj) NM/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.