Perošević: Premija za mleko ostaje

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perošević: Premija za mleko ostaje

LESKOVAC

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević rekao je danas u Leskovcu da je novina u oblasti poljoprivrede to “što ćemo imati program podrške za mlade poljoprivredne proizvođače, takozvane start ap kredite, koji predviđaju i znatni iznos bespovratnih sredstava”

“. Naš plan je da taj iznos bespovratnih sredtava bude čak i do 75%. Tom merom želimo da podržimo modernizaciju i unapređenje gazdinstava >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na čijem čelu se nalaze mladi ljudi”, rekao je on.

“ U 2017. imamo podsticajnu meru i za govedarstvo, tačnije podržaće se plotkinje koje služe za proizvodnju teladi za tov. Očekujemo da oko 200.000 grla koja su bila van sistema matičenja uđu u ovaj sistem, jer postoji tražnja na globalnom nivou za kvalitetnim junećim mesom. Povećana su i davanja za kvalitetne priplodne krmače, a uvedena i je nova kategorija, kvalitetni priplodi nerastovi. Davanja su sa 7.000 povećana 10.000,“ dodao je Radošević.

„Nedavno usvojenim budžetom predviđeno je više sredstava za agrarni budžet nego 2016. godine. To povećanje iznosi skoro 3,3 milijarde dinara ili 8,2%, što praktično znači da će agrarni budžet za 2017. godinu iznositi 43,8 milijarde, što čini 4,8% ukupnog budžeta. To povećanje pruža priliku da se kreiraju neke nove mere, kao i da se neki iznosi podsticaja povećaju. Najveće povećanje biće na poziciji investicija, za šta je predviđeno 2,2 milijarde dinara”, objasnio je Perošević.

Radošević se osvrnuo I na spekulacije o tome da će se ukinuti premije na mleko, za šta tvrdi da nije tačno.

„Premija za mleko ostaje sedam dinara po litru. Povećana su davanja i za pčelare, jer je to grana u ekspanziji i sve više se okreće izvozu. Sa prošlogodišnjih 600 dinara ove godine je subvencija povećana na 720 dinara po košnici. Voćari će sledeće godine moći da nabave voćarske traktore sa subvencijom od 50%, a u ovom trenutku se intenzivno radi na kreiranju te mere“, rekao je Perošević.

„ Zbog svega ovoga je veoma važno da naši poljoprivrednici imaju aktivnu komunikaciju sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom, kako bi mogli pravovremeno da dobiju informacije, kako o aktivnostima grada, tako i o aktivnostima resornog ministarstva“,“ rekao je Perošević  čime je, iz za sada nepoznatih razloga, favorizovao smao ovu službu iako se još neke aktivno bave podrškom poljoprivrednim proizvodjačima .

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da je grad Leskovac pre četiri godine za poljoprivredu izdvajao 1,2% budžeta, da je taj procenat za 2017. uvećan na 4,3, a teži se da dostigne 5% gradskog budžeta.

„Za revitalizaciju i komasaciju atarskih puteva, i protivgradne strelce biće izdvojeno 106,6 miliona dinara, a dodatnih 23 za sanaciju poljskih puteva preko mesnih zajednica za puteve za koje postoji potreba uređenja, a nisu ušli u redovan program revitalizacije. Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje izdvojeno je 45,4 miliona dinara, od čega će 24 miliona biti izdvojeno za isplatu iz 2016. godine. Dodatnih devet miliona biće opredeljeno za revitalizaciju kanala vodotoka drugog reda u zonama poljoprivredne proizvodnje, kako bismo nastavili uspešnu dosadašnju praksu na prevenciji plavljenja poljoprivrednih parcela i materijalnh dobara, “ rekao je Cvetanović.

Dodao je  Cvetanović i da je za grad Leskovac veoma značajna pomoć koja se kontinuirano dobija od resornog ministarstva, te da očekuje da se takav vid saradnje nastavi.

On je  poručio poljoprivrednim proizvođačima da prate konkurse koje realizuje grad, ali i one koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i da apliciraju za finansijske podsticaje koji su im potrebni.

Radošević  I  Cvetanović  su posetili I  gazdinstvo Bojane Nedeljković u Gornjoj Jajini. Ovo gazdinstvo trenutno u tovu ima 65 grla i obrađuje 20 hektara zemlje.

Kako kaže Goran Nedeljković, imaju dobru saradnju sa Savetodavnom službom, koriste podsticajna sredstva koju su im dovoljna, ali uvek može više i bolje.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.