Pelene sele u Albaniju?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pelene "sele" u Albaniju?

Spekulacije da će južnokorejska Jura otići iz Leskovca posle pet godina rada, koliko je garantovala da će ostati u Srbiji kada je sa državom sklapala ugovor o subvencijama od 7.000 evra po radniku, postaju realnost, piše portal Jugpreš.

Međutim, situacija u gradu na jugu Srbije je dosta haotična i zamagljena, a radnici ne znaju čemu da se nadaju. Posle zvaničnog saopštavanja kompanije da će deo proizvodnje prebaciti u Albaniju i izvesnosti da će u prvom naletu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bez posla ostati 350 radnika, rukovodstvo Jure obećava novu fabriku u Leskovcu.

Očito je, kako kaže za "Vesti" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić, da je inostrani kapital u Srbiji dok ima koristi. Ako i ne odu, kako kaže, posle prestanka državnih dotacija po radnom mestu, podele otkaze.

- Bilo je i za očekivati da će Jura, kao i još neke fabrike, da se povlači. Strahovali smo da će to učiniti i italijanski Fijat u Kragujevcu, jer se i pričalo da su se već spremali da odu, ali smo i načuli da su im ponuđene neke pogodnosti da ostanu u Srbiji - tumači Ranka Savić.

- Pričalo se o 1.000 novih radnih mesta u nekim kompanijama koje su došle u Srbiju, a kada prestanu subvencije, dešavalo se da je od tog broja svega 150 radnika ostajalo na poslu - objasnila je ona.

Pokazalo se, kaže, da privreda uglavnom nije imala koristi od inostranih investitora.

- Od priča o neviđenom privrednom bumu prilikom dovođenja inostranih kompanija nema sreće za srpsku ekonomiju i radnika - ocenila je Ranka Savić.

Ona je, uz podsećanje da je vlast pozivala strane kompanije da ulažu, reklamirajući Srbiju kao državu jeftine radne snage, istakla da ta politika mora da bude drugačija, odnosno da se više ceni srpski radnik i građanin.

Jura koja pogone ima u Rači, Nišu i Leskovcu, u više navrata je pominjana u medijima. Najviše polemike bilo je pre dve godine, kada je u javnost iskočila informacija da je radnicima sugerisano nošenje pelena kako bi smanjili odlaske u toalet i povećali učinak rada. Sindikat Sloga je tvrdio da u Juri "šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu", fizičkom i mentalnom, i da je to zlostavljanje bilo konstantno, kao i da su otkaz dobijali svi koji su pokušali da se sindikalno organizuju.

Radnicima Jure su menadžeri rekli da sele proizvodnju kablova za podne instalacije koju obavlja 1.000 do 1.500 radnika. Obećali da će u fabrici koju Jura gradi u Leskovcu, oko 500 ljudi biti prebačeno u novu fabriku, a ostali na druga radna mesta u postojećoj fabrici.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.