Paprika više nego u Leskovcu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprika više nego u Leskovcu

Dule Zdravković je rodom iz Skoplja, a u Švajcarskoj živi i radi u Niderucvilu nadomak St. Galena. U tom gradiću Dule, kao i brojni naši zemljaci širom ove alpske zemlje, ima baštu. Reporteru "Vesti", koji ga je ovih dana posetio, otkrio je da baštu obrađuje već 20 godina.

Kako u šali kaže, ove godine je paprika rodila više nego u Leskovcu.

- Posadili smo 600 strukova, na svakom struku ima oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dva kilograma čiste paprike. Tako da je ukupan rod više od tone.

Na to dodaje da je posadio pet kilograma krompira, a izvadio oko 300 kilograma roda, što je rekord.

- Imali smo krompire koji su bili teži od jednog kilograma. Ove godine je sve baš rodilo. Imali smo i oko 50 strukova paradajza, 200 praziluka, 50 kupusa. U bašti dnevno provedem od tri do pet sati. Zahtevan je to posao. Potrebno je da se zaliva stalno, treba čovek da zna kad se pikira rasada i kako se pikira, da se dodaje prehrana, koja je za sada tajna. Ove godine smo sadili ljutu i slatku papriku, krastavce, paradajz, krompir, blitvu, praziluk, kupus, zelenu salatu i krompir. Zaboravio sam da vam kažem da imam i belo grožđe koje je već zrelo i veoma ukusno - ponosno kaže Dule.

Ove godine je bilo i više trave dodaje on, a s tim i više posla, jer je trebalo pleviti i čupati travu.

Za otprilike dve nedelje Dule planira da počne pripremanje ajvara i ostale zimnice.

Čim se ukine zabrana paljenja vatre porodica Zdravković će krenuti u pripremanje zimnice. Planiraju da dobro popune ostavu za zimu pa će spremati ljuticu, zakiseliti krastavce i kupus, napraviće i punjene paprike sa kiselim kupusom, zatim klasičnu turšiju, pečenu i peglanu papriku i druge zimske salate.

Samo se čeka prestanak zabrane paljenja vatre u baštama i šumama, jer je trenutno u Švajcarskoj zabranjeno ložiti vatru na otvorenom zbog velikih vrućina i mogućnosti da se nešto zapali.

Kako smo saznali, krajem avgusta moći će ponovo da se loži vatra, tako da će u bašti kod Duleta zamirisati pečene paprike i ajvar.

Dule u hladovini u bašti ima sto i stolice. Skoro svakodnevno navraćaju komšije Švajcarci, ali i naši zemljaci.

- Posedimo malo, popijemo hladno piće da se osvežimo, ja i odmorim. Kad krenu svakom spakujem svežeg povrća iz bašte, da ih ne ispratim prazne ruke, nije red - kaže domaćin Dule.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.