Pafta, rozeta i sablja tema nove Muzejske azbuke

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2020, 11:35

Pafta, rozeta i sablja tema nove "Muzejske azbuke"

U 7. epizodi "Muzejske azbuke", koju jednom nedeljno objavljuje Narodni muzej u Leskovcu, najmlađi će moći da saznaju šta je pafta, pitos, rozeta, ručnik, sablja i svećnjak.

U novoj epizodi, Tara i Kosta, junaci ove priče, upoznaju gledaoce sa muzejskim predmetima na slova P, R i S.

Nezaobilazni deo srpske ženske građanske nošnje bila je pafta - ukrasna metalna kopča za pojas. Izrađivana je od plemenitih metala: srebra, mesinga, bronze i bogato je ukrašavana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << emajlom, pozlatom, sedefom, dragim i poludragim kamenjem. Pafta je jedinstveni pokazatelj nacionalne pripadnosti i društveno-ekonomskog položaja - kažu u Muzeju.

Novu epizodu možete pogledati na njihovoj Jutjub kanalu i sajtu Narodnog muzeja, a kviz o ovim predmetima biće objavljen u petak.

Podsetimo, iako je ova ustanova kulture otvorila vrata posetiocima, nastavili su da objavljuju onlajn sadržaj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.