PODVIG Grgov bez operacije otklonio polip od 7 centimetara

Izvor: juGmedia, 16.Maj.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODVIG Grgov bez operacije otklonio polip od 7 centimetara

Gastroenterolog Opšte bolnice Leskovac prof. dr Saša Grgov uspeo je endoskopskim putem da otkloni pacijentu polip u debelom crevu prečnika 7 centimetara, primenjujući metodu mukozetkomija, koju je savladao u Japanu.

Ovo je prvo otklanjanje velikog polipa endoskopskom metodom van kliničkih centara u Srbiji.

Time je izbegnuta hiruška >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << intervencija i skraćenje creva kod mladog pacijenta, koji je dan posle intervencije otišao kući“, priča Grgov za Jugmediu.

Polip pre operacije

Ovim zahvatom, koji je prošao bez komplikacija, izbegnuta je i opasnost od kancera jer je nakon analize utvrđeno da se polip nalazio u trećoj kategoriji, iza koje sledi opasna bolest.

Polip je uklonjen uz prethodno plasiranje klipseva, ili metalnih kopči na peteljku, u cilju prevencije krvarenja tokom njegovog sečenja. Zbog izrazite veličine, uklonjen je u nekoliko delova, u celini, a intervencija je trajala pola sata“, objašnjava ovaj priznati srpski i svestki gastroenterolog, koji je u leskovačkoj bolnici kod velikog broja pacijenata istom metodom otklonio opasne polipe, ali ne tako ogromne kao kod pacijenta starog 34 godine.

Grgov je inače poznat po uvođenju novina u srpskoj gastroenterologiji. Prvi je u Srbiji još 1995. godine počeo u leskovačkoj bolnici da primenjuje metodu endoskopskog ligiranja, odnosno, podvezivanja specijalnim gumicama proširenih vena u jednjaku, koji se javljaju u prvom redu kod pacijenata sa obolelom jetrom, kao što je ciroza.

Debelo crevo gde je bio ležište polipa od 7 centimetara

Njihov značaj je u mogućnosti krvarenja koja se mogu završiti fatalno, s obzirom da smrtni ishod iznosi 15 do 20 posto po svakoj epizodi krvarenja, i 70 do 80 posto kod onih koji kontinuirano krvare. Trećina smrtnog ishoda u cirozi jetre je zbog krvarenja iz variksa ili proširenih vena u jednjaku. Ovaj metod se može primeniti prevetivno kod pacijenata koji nisu krvarili, ali imaju velike vene u jednjaku sa rizikom krvarenja, ili se može primeniti kao najbolji metod u akutnom krvarenju“, objašnjava Grgov.

U endoskopskoj jedinici, u sklopu Službe interne medicine sa dermatovenerologijom, čiji je Grgov načelnik, među najvažnijom endeskopskom metodom je i uklanjanje stranih tela iz organa za varenje, najčešće iz želuca.

Grgov je oblast digestivne endoskopije proučavao 2006. godine i u Japanu, na Univerzitetu Šiga u Kjotu i od tada učestvuje u radu japanske studijske grupe za rano otkrivanje karcinoma želuca

Do sada smo uklonili 50 različitih vrsta stranih tela, kao što su zaglavljeni zalogaj mesa u jednjaku, delovi viljuški, kašika, dečje igračke i drugo. Time se smo sprečili oštećenja organa, ali izbegli i hiruški način otklanjanja, odnosno, otvaranja trbušne duplje“, priča Grgov i priseća se da je jednom zatvoreniku više puta izvlačio kašiku iz želuca.

Profesor doktor Saša Grgov ima, inače, bogatu stručnu biografiju.

Rukovodilac je Edukacionog centra u Opštoj bolnici, jedinog takve vrste u zdravstvenim ustanovama, predsednik je Odbora za članstvo u Udruženju gastroenterologa Srbije, član predsedništva tog udruženja i član predsedništva Gastroenterološke sekcije, čiji je i organizator.

Učestvovao je na mnogim evropskim i svetskim kongresima sa svojim radovima, kojih je ukupno 92, a autor je i monografije „Helikobakter pilori infekcija-patogeneza i kliničke posledice“.

Snimak celog polipa nakon endoskopskog uklanjanja

Osim toga, član je uređivačkog odbora američkog časopisa „Austin Journal of Gastroenterology“ i član još nekoliko manje pozantih stručnih časopisa u svetu, a urednik je časopisa „Apollinem medicum et aesculapium“, koji se izdaje u Leskovcu.

Nagrade i priznanja skoro da više i ne broji.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.