POČELI RADOVI NA GASOVODU KOD NIŠA

Izvor: Kurir, 07.Sep.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELI RADOVI NA GASOVODU KOD NIŠA

NIŠ - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin otvorili su danas radove na izgradnji prve faze Magistralnog gasovoda MG-11 Niš - Leskovac - Vranje, kod sela Kočane u blizini Doljevca.

Premijer Cvetković istakao je da je vlada izuzetno zainteresovana za izgradnju što više infrastrukturnih projekata, jer oni ostaju za buduće generacije, a njihov dodatni značaj je što >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stvaraju nova radna mesta.

On je istakao da će se završetkom projekta stvoriti mogućnosti da se ovaj deo Srbije gasifikuje u celini.

- Završetkom ovog projekta stvoriće se mogućnosti da se jug Srbije gasifikuje, da se poboljša mogućnost da industrija i domaćinstva koriste novi vid energije i nadam se da će učiniti da ovo područje postane atraktivnije za nova ulaganja - rekao je Cvetković na svečanosti kod Doljevca.

Ruski ambasador Konuzin rekao je na otvaranju radova da Rusija i Srbija imaju "stratešku saradnju u politici, kulturi i vojnoj sferi", i da se sada "formira i strateško partnerstvo u energetici".

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je kazao da je izgradnja gasovoda Niš Leskovac Vranje deo nacionalnog programa gasifikacije Srbije, kao i da gasovod ima značaj i u zaštiti životne sredine.

"Jugorosgas" realizuje projekat gasovoda od Niša do Leskovca, kao prvu fazu gasovoda koji treba da transportuje prirodni gas do Vranja, sa usputnim priključcima za naselja i gradove pored kojih prolazi (Doljevac, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Surdulica, Vranjska Banja, Vranje).

Otvaranju su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predstavnici "Jugorosgasa".

Projektom se stvara energetska baza za dalji razvoj ovog regiona i otvara mogućnost priključenja industrije i široke potrošnje na gasovodni sistem.

Kako je juče saopštio "Jugorosgas", kapacitet gasovoda do Orljana, gde je predviđeno račvanje prema Prokuplju, Blacu i Kuršumliji, iznosi oko 800 miliona kubnih metara gasa godišnje, a kapacitet prema Leskovcu je 400 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost prve faze izgradnje gasovoda Niš - Leskovac, uključujući i gradsku mrežu u Leskovcu, iznosi 16 miliona evra.

Ukupni projekt izgradnje magistralnog gasovoda do Vranja u dužini od 120 kilometara i gradske mreže duž gasovoda koštaće više od 40 miliona evra, navode iz "Jugorosgasa".

Očekivana potrošnja gasa u Leskovcu je oko 100 miliona kubnih metara gasa godišnje, a u tom gradu rade se projekti gasne mreže kojom će biti povezani veći potrošači kao što su toplane i privredni kolektivi.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.