Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2023, 09:00

Otvorena izložba o Nikoli Tesli

LESKOVAC

U Narodnom muzeju priređena je izložba posvećena Nikoli Tesli koju su povodom Dana Nikole Tesle organizovali Udruženje „Teslin toranj“ u Leskovcu, Udruženje inženjera i tehničara Leskovca i Književni kluib „Glubočica“. Vladimir Branković je u ime lokalne samouprave Leskovca otvorio izložbu koji je rekao da je ovo još jedna u nizu manifestacija kojom se obeležava praznik nauke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
„Ovaj dan obeležavamo na dan rođenja našeg velikog Nikole Tesel, našeg nobelovca. Naime, kako su velike ideje i izumi ostali u zamecima, nadam se da će u budućnosti, zarad dobrobiti naših generacija u praksi te njegove ideje biti realizovane u što većem broju, a na dobrobit celokupne naše nacije. Pozivam sve naše sugrađane da posete ovu manifestaciju, kako bi i smo i mi dali skroman doprinos razvoju nauke, jer svi znamo da je Nikola Tesla živeo ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena.“

Okupljenima se obratio i direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Nebojša Dimitrijević podsetivši da se ova manifestacija prvi put održala jođš 2012. godine u ovom muzeju, te naglasio da se radi o ideji koju treba propagirati i negovati.

Slobodan Đorđević, u ime organizatora, podsetio je da je Nikola Tesla radio na dva polja, i to polje višefazne naizmenične struje i iskorišćenja obrtnog magnetnog polja, a druga polje su naizmenične struje visoke frekvencije i visokog napona.

Okupljenima su prikazani i pojedini eksperimenti iz delokruga rada Nikole Tesle, kao što su, između ostalog, „Teslino jaje“ ili bežični prenos električne energije. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.