Izvor: JUGpress.com, 06.Okt.2023, 08:33

Otvoren 13. Samit fotografa eks Jugoslavije

LESKOVAC

U organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom grada Leskovca, održan je 13. samit fotografa eks Jugoslavije koji je okupio više od 40 fotografa iz regiona i među kojima su neka od vodećih imena fotografske scene, ali i mladi i neafirmisani autori. Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po doajenu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, a koju Foto klub „Leskovac“ dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu , dodeljena je Siniši Skenderiji, majstoru fotografije Asocijacije za umetničke fotografije BiH. Ujedino je priređena i njegova deseta samostalna izložba pod nazivom „Spone“. Dodeljen je i specijalni „Tomin šešir“, Vesni Đorđević, sekretarici Foto kluba za doprinos organizaciji ove manifestacije.

Ovogodišnji Samit je otvorio Branimir Ritonja, fotograf iz Maribora, a u ime lokalne samouprave okupljene je pozdravila pomoćnica gradonačelnika Marija Rajković.

„Tradicija duga 13 godina dokaz je da leskovački Foto klub i LKC odgovorno i s poštovanjem odnose prema umetničkoj fotografiji i uvek srdačno dočekaju sve goste.“

Programom trodnevne manifestacije predviđene su izložbe, predavanja i snimanja znamenitosti i prirodnih lepota Leskovca i Pirota. Na dve kolektivne izložbe predstavljeni su radovi nastali na prethodnom samitu koji su izloženi na platou ispred LKC-a. Na galeriji je izbor foto klubova i nacionalnih udruženja koji pruža uvid u svremene tendencije i kretanja u fotografiji. Predavanje i prezentaciju održao je Riječanin Ivica Nikolac, član Hrvatske udruge likovnih umetnika primenjenih umetnosti.

Tokom manifestacije otvaranja Samita fotografa organizatori su se biranim rečima i podsetili na nedavno preminulog Dragana Milovanovića Pačeta, dugogodišnjeg člana Foto kluba „Leskovac“ i organizatora fotografskih zbivanja. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.