Osvetljen plato ispred muzeja u Leskovcu

Izvor: juGmedia, 17.Feb.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvetljen plato ispred muzeja u Leskovcu

LESKOVAC – Plato ispred Narodnog muzeja dobio je novo osvetljenje, a osvetljene su i pešačke površine u ulicama Pana Đukića i Leskovačkog odreda.

Na ovom potezu od muzeja, pored Gradske kuće, pa sve do SUP-a sa jedne i Višeg suda sa drzge strane, ugrađene su i 28 LED svetiljke koje su namenjene za osvetljavanje drveća.

„Cilj ove lokalne samouprave je da pored većih kapitalnih investicija realizuje i ovakve manje, ali za grad i njegove stanovnike podjednako >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << važne projekte“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je sa saradnicima prošetao novoosvetljenom trasom.

LED svetiljke su koštale 630 hiljada, dok se za uređenje i osvetljavanje platoa ispred Narodnog muzeja izdvojilo 1,7 miliona dinara iz gradske kase.

Počinje izgradnja lapidarijuma

On će se nalaziti na platou ispred Narodnog muzeja i na betonskim postamentima biće postavljeno 11 kamenih predmeta koji prikazuju istoriju Leskovca staru 2.000 godina.

„U centralnom delu biće izložen pitos, za koji je planirana zaštita u vidu staklenog zvona, kako bi ovaj dragoceni predmet bio zaštićen od atmosferskih uticaja“, rečeno je ovom prilikom.

Na plato će biti vraćeni i topovi iz Drugog Svetskog rata koji su se decenijama nalazili ispred Narodnog muzeja i predstavljaju svojevrsni raritet.

Svi predmeti su sa lokaliteta sa područja Leskovca a među njima i vitovna ploča posvećena Liberu iz 2. polovine trećeg veka, prese za muljanje grožđa iz 2. i 3. veka, dve nedovršene ženske statue, dve votivne are posvećene Herkulu sa kraja 2. veka, kao i tri kapitela iz 6. veka.

Projektom je predviđena i adekvatna rasveta kojom će svaki eksponat biti pojedinačno osvetljen.

Procenjena vrednost radova na izgradnji lapidarijuma je 1,2 miliona dinara.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.