Osnovna škola “Josif Kostić” obeležila 164 godine postojanja

Izvor: JUGpress.com, 06.Mar.2018, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovna škola “Josif Kostić” obeležila 164 godine postojanja

LESKOVAC

U leskovačkom narodnom pozorištu Svečanom akademijom OŠ „Josif Kostić“ obeležila je 164 godišnja postojanja. Akademija je imala naziv „Vremeplov“, uz učešće učenika i nastavnika, ali i profesionalnih glumaca čija su deca učenici škole OŠ „Josif Kostić“. Oni su kroz svojevrsni igrokaz proveli publiku kroz sva razdoblja škole, počev od nastajanja 1854. godine, pa sve do danas.

Direktor škole Ilija Đorđević čestitajući dan škole >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << učenicima i nastavnom kadru škole rekao je da je istorijski značaj škole ogroman.

„Zato smo i napravili ovakvu predstavu da bi svi mogli da saznaju značaj naše škole za ovaj grad i zašto ima toliko važan istorijski značaj. Na nama je da nastavimo ovaj težak zadatak, jer svi oni ljudi koji se nekada nešto uradili za ovu školu, zaslužuju da mi nastavimo istim tempom, pa možda i bolje i jače. Kao kolektiv mi znamo da imamo svoje „žute minute“, da drugačije razmišljamo, ali kada znamo da jedino radom možemo da pokažemo koliko vredimo, tada smo najjači, jedinstveni i složni. Žao mi je što nismo mogli zbog nedostatka prostora okupimo sve one koji su bili deo naše škole, ali zahvaljujem svima onima koji su došli i pokazali da im je stalo do naše škole i pomogli nam da posle 100 godina krenemo u rekonstrukciju naše škole, kada su naši nastavnici i roditelji došli i na rukama izneli čitavu školu. Učenici su kao nagrade dobili zahvalnice, a zbog posebnih uslova u kojima radimo nismo uspeli da dođemo i do drugih nagrada koji smo planirali da ih nagradimo, to ćemo uraditi naknadno.“

U ime lokalne samouprave Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika, podsetila je d ase radi o prvoj školi u kojoj je započela nastava na srpskom jeziku.

„Lokalna samouprava već pet godina unazad obezbeđuje bolje uslove za sve đake na teritoriji grada Leskovca, što je slučaj i sa školom „Josif Kostić“. Preko Kancelarije za javna ulaganja do sada je izdvojeno preko 70 miliona dinara i izvedena je energetska sanacija i adaptacija ove škole. U toku 2015. uređeno je i dvorište i za tu namenu lokalna samouprava je izdvojila 4,5 miliona dinara. Učenici će vrlo brzo moći da se vrate u svoje učionice i sigurna sam da će biti oduševljeni svojom novom školom. Deca su naša budućnost i mi ćemo nastaviti da kontinuirano ulažemo u sve projekte koji imaju za cilj unapređenje njihovog znanja i kvaliteta obrazovanja.“

Najbolji učenici i osoblje škole dobili su zahvalnice za svoj samopregorni trud tokom školske godine.

Najstarija škola na jugu Srbije, „Josif Kostić“ postoji od 1854. godine, a obeležava 1. mart kao dan svoje škole, jer je na taj datum 1878. godine u, od Turaka tek oslobođenom Leskovcu i u školi koja danas nosi njegovo ime, učitelj Josif Kostić počeo sa nastavom na srpskom jeziku, što je bilo prvi put da se u čitavoj južnoj Srbiji čula nastava na ovom jeziku.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.