Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2021, 22:59

Organizacije Tim 42 i Praxis podnele inicijativu za izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti

LESKOVAC-NIŠ-BEOGRAD

Organizacije Tim 42 i Praxis podnele su danas (15.06.2021.) inicijativu za izmene pojedinih odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Inicijativu su podržale 34 organizacije civilnog društva u Srbiji.

Zakon o socijalnoj zaštiti, koji je na snazi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << već deset godina, trebalo je da posluži kao osnova za stvaranje sistema koji će pružati pomoć i osnaživati pojedince i porodice za samostalan i produktivan život u društvu, sprečiti nastajanje i otkloniti posledice socijalne isključenosti. Zakon o socijalnoj zaštiti je krovni zakon koji uređuje oblast socijalne zaštite i predstavlja sistemski propis koji se odnosi na veliki broj građana i građanki, naročito značajan za pripadnike različitih osetljivih društvenih grupa. Zbog toga je posebno važno da rešenja predviđena zakonom sistem socijalne zaštite urede na celovit način i u skladu sa ciljevima socijalne zaštite, kao i da uspostave procedure koje su prilagođene korisnicima i njihovim potrebama.

Ustav Republike Srbije garantuje građanima i porodicama, kojima je neophodna društvena pomoć radi savladavanja socijalnih i životnih teškoća i stvaranja uslova za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, pravo na socijalnu zaštitu čije se pružanje zasniva na načelima socijalne pravde, humanizma i poštovanja ljudskog dostojanstva.

Svaki pojedinac treba da bude zaštićen od oskudice i da uživa minimum prava neophodnih za opstanak. Sistem socijalne zaštite neodvojiv je od fenomena siromaštva i od prevencije posledica koje oskudica za sobom povlači. Iako socijalnom zaštitom nije moguće iskoreniti uzroke i sam fenomen siromaštva, njom je moguće ublažiti njegove posledice i dalje ponavljanje i širenje, pa države imaju obavezu da mehanizmima socijalne zaštite pomognu licima kojima je socijalna pomoć neophodna.

Tokom višegodišnjeg rada sa ranjivim kategorijama društva i korisnicima usluga socijalne zaštite kroz pružanje pravne pomoći i/ili informisanje i savetovanje, nevladine organizacije Tim 42 i Praxis uočile su brojne manjkavosti, kako kada je reč o pojedinim zakonskim rešenjima, tako i kada je reč implementaciji. Pojedine odredbe Zakona su necelishodne, nesvrsishodne, kose se sa načelima socijalne zaštite, ali i sprečavaju i ograničavaju potencijalne korisnike da zadovolje svoje potrebe za dodatnom podrškom.

Imajući u vidu proklamovane ciljeve socijalne zaštite i analizu efekata koje pojedina rešenja aktuelnog Zakona o socijalnoj zaštiti proizvode u praksi, nevladine organizacije Tim 42 i Praxis izradile su predlog za izmene pojedinih članova Zakona o socijalnoj zaštiti koji možete pogledati ovde.

Organizacije koje su podržale inicijativu su:

FORCA PožegaSKRUG – Liga RomaUdruženje Žene za mirCentar za decu i omladinuGrupa za decu i mlade „Indigo“Inicijativa za razvoj i saradnjuUG NEXUS – VranjeFondacija Centar za demokratijuZrenjaninski centar za jednaka pravaVolonterski centar VojvodineDruštvo ROM iz Velikog GradištaCentar za proizvodnju znanja i veštinaBibija Romski ženski centarInicijativa za razvoj i saradnju (IDC)A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna pravaAdventistički razvojni i humanitarni rad – ADRAOdbor za ljudska prava LeskovacNepušački Edukativni Centar – RPUdruženje građana Eduaktivni centar RomaRomski centar za žene i decu „Daje“Građanske inicijativePartneri za demokratske promene SrbijaMultietnički centar za razvoj regije Dunav 21YUROM CentarUdruženje tumača za lica oštećenog sluha SrbijeSandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda“EU zona “Društvo Roma BogatićDruštvo „Bakija Bakić“UGR produkcija Roma WorldMultikulturaAutonomni ženski centarOFER – Omladinski forum za edukaciju RomaCentar za unapređivanje pravnih studijaI ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.