Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2023, 23:14

Organizacija sindikata Gradske uprave potpisala kolektivni ugovor sa poslodavcem

LESKOVAC

Gradonačelik Leskovca Goran Cvetanović i predsednica Organizacije sindikata Gradske uprave grada Leskovca Gorica Zdravković potpisali su Kolektivni ugovor kod poslodavca za zaposlene u Gradskoj upravi grada Leskovca. Ovim povodom gradonačelnik je rekao da se na ovaj način bliže uređuju prava zaposlenih u Gradskoj upravi grada Leskovca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
„U skladu sa mogućnostima poslodavca zaposleni mogu da ostvare i određena prava koja su veća u odnosu na akt koji je potpisan na republičkom nivou. Od izuzetno pozitivih mera koje su predviđene i prethodnim, ali i novim Kolektivnim ugovorom, izdvojio bih onu koja se odnosi na pravo zaposlenih u Gradskoj upravi grada Leskovca na solidarnu pomoć za rođenje deteta u iznosu prosečne neto zarade u Republici Srbiji. Kolektivni ugovor koji smo danas potpisali sagledava i kategorije zaposlenih koji u Gradskoj upravi rade na poslovima koji su preuzeti od bivšeg ALERA-a, Direkacije za urbanizam i izgradnju i Stambene zajednice, u smislu ostvarivanja prava na jubilarnu nagradu, gde se u obzir uzimaju i godine provedene kod navedenih poslodavaca. Takođe, važno je napomenuti da će i angažovana lica u Gradskoj upravi na osnovu ovog Kolektivnog ugovora moći da ostvare pravo na plaćeno odsustvo u određenim slučajevima, pravo na solidarnu pomoć za rođenje deteta, kao i za smrtni slučaj člana uže porodice. Zaposleni ima jednako pravo na ostvarivanje solidarne pomoći za vantelesnu oplodnju bez obzira na pol, čime se po ovom pravu izjednačavaju žene i muškarci. Pored toga, zaposleni ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100% u slučaju korišćenja bolovanja za negu bolesnog deteta.“

Predsednica Organizacije sindikata Gorica Zdravković ističe da se gradonačelnik kao odgovoran čovek postavlja kao ravnopravni socijalni partner i odgovoran pregovarač, koji radi prvenstveno u interesu svih građana, ali nikada se nije oglušio ni na jednu potrebu kada su u pitanju prava zaposlenih.

„Nemamo mogućnosti da mnogo mrdenmo od državnog kolektivnog ugovora jer su naše plate i koeficijenti za zaradu uređeni drugim aktima, ali mu se zahvaljuju svi iz kategorije sedmog stepena stručnosti jer su se stekli uslovi da dođe do povećanja njihovih zarada.“ (kraj) IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.