Oprezno i sa zdravom ishranom

Izvor: JUGpress.com, 03.Nov.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno i sa zdravom ishranom

LESKOVAC

Ekstremna posvećenost zdravoj ishrani sve češće dovodi do problema koji lekari, psiholozi i nutricionisti označavaju kao ortoreksija.

Dijetolog leskovačkog Doma zdravlja dr Gordana Dolić kaže da opsesija izborom namirnica može da dovede do narušavanja zdravlja, iznurenosti organizma, pojave iracionalnih strahova i problema u svakodnevnom životu. Balansirana ishrana ima veliki uticaj na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zdravlje i lekari svih oblasti to svakodnevno ističu.

„U početku, svaka želja za pravilnim izborom namirnica potiče iz dobrog motiva“, objašnjava doktorka Gordana Dolić.

„Prvi znak da se ipak pojavio problem jeste potupno isključivanje iz ishrane velikog broja namirnica, kao što su određene vrste povrća, mlečni proizvodi, jaja i sve to bez prethodne lekarske preporuke, uz opravdanje da, odjednom, nisu dovoljno zdrave. Nije sporna potreba, ni želja da unosimo određenu vrstu voća i povrća, već način na koji se ta potreba zadovoljava. Sve je manje situacija u kojima osoba može da funkcioniše, zbog čega dolazi do čestih problema, ponekad i sukoba sa okolinom, porodicom i prijateljima.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.