Oni su pomogli kampanju Aleksandra Vučića

Izvor: juGmedia, 13.Jun.2017, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su pomogli kampanju Aleksandra Vučića

Oko 7.000 građana doniralo je ukupno oko 2,2 miliona evra predsedničkoj kampanji Alaksandra Vučića i ovo ne bi bilo neobično da gotovo sve uplate nisu identične i ne iznose okruglo 40.000 dinara, navodi se danas na zvaničnom sajtu pokreta „Dosta je bilo“.

Koja je verovatnoća da 7000 građana poželi da donira upravo ovaj iznos, pitaju se u ovom pokretu analizirajući izveštaj koji je Agenciji za borbu protiv korupcije predao sada već predsednik Srbije Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Vučić.

U Leskovcu, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, 388 građana je doniralo ukupno čak 15 miliona dinara. Na spisku donatora su direktor bolnice i njegova supruga, gradski javni pravobranilac, direktor RFZO filijale u Leskovcu, načelnik uprave za inspekcijske poslove, sekretar gradske opštine i njegova supruga. Svi su postavljeni po partijskoj liniji. Najveći broj donatora su nezaposlena lica“, navodi u svojoj analizi Tatjana Macura iz ovog pokreta.

Ona dalje navodi da je novac u Vučićevu kampanju “upumpan” na tri nama poznata načina.

Prvi način je poziv da partijski uposlenici “dobrovoljno” doniraju fiksne iznose na ime partijskog reketa i na taj način pomognu ionako pompeznu i bogatu kampanju Aleksandra Vučića. Partokratija je postala rak u metastazi koji izjeda sva zdrava tkiva našeg društva. Ona ima cenu koju svi plaćamo – javne nabavke vode učiteljice, decu nam čuvaju čistačice, opštine vode vozači, a u nadzornim odborima sedi rodbina onih koji ne znaju da rade svoj posao i štite ih.

Drugi način “upumpavanja” novca u kampanju Aleksandra Vučića je da članovima, simaptizerima, korisnicima socijalne pomoći neko na račun uplati 40.000 dinara  i da oni taj novac prenesu na račun kampanje. Nepoznato je poreklo tog novca. Međutim, tokove i poreklo novca nije teško utvrditi imajući u vidu da su se ove transakcije dešavale u istom danu na teritoriji jedne opštine ili istovremeno na teritoriji više opština. Znamo za slučajeve u kojima oni koji se nalaze na spisku uopšte nisu bili upućeni u to da će se naći na spisku donatora, niti su u potpunosti znali šta rade. Najčešće su činili usluge poznanicima koji imaju koristi od toga da u nečije ime “operu” novac nepoznatog porekla.

Treći način je kada su pozivali članove, simpatizere i korisnike socijalne pomoći da se u kratkom vremenskom periodu jave u sedište odbora stranke, te im na ruke davali 40.000 dinara u gotovini i unapred popunjenu uplatnicu. Zatim su ih slali u banku da sa svog ličnog imena direktno uplate novac, takođe nepoznatog porekla. Zbog toga se i sporadično pojavljuju iznosi od 39.600 dinara, jer oni koji su odlazili da uplate novac kod sebe nisu imali dovoljno novca da pokriju proviziju banke u iznosu od 1% sume koju uplaćuju, pa je ovaj novac skidan iz ukupne sume.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.