Izvor: JUGpress.com, 29.Feb.2020, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano savetovanje za voćare

LESKOVAC

”Može više i bolje”, slogan je V Savetovanja ”Agrolider”, namenjenog voćarima. Sredstva za zaštitu i ishranu voća, poljoprivrednu mehanizaciju, voćno-sadni materijal, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu, predstavila su 23 izlagača.

Susrete poljoprivrednih proizvodjača sa stručnjacima i agro-trgovcima, agencije ”Friends Brands” i Agrozona promedija”,  organizuju  dva puta godišnje- >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u decembru za povrtare, a u februaru za voćare.

Ova zima, po oceni poljoprivrednih stručnjaka  meteorološki je specifična, što zahteva primenu nešto drugačijih agro-tehničkih mera. Zatoje blizu 1.000 voćara, neposredno pred početak vegetacije želelo da čuje, pre svega reč zaštitara:

” Svedoci smo globalnih klimatskih promena. Zima, do čijeg je kraja ostalo još dvadesetak dana, nije imala odlike prave zime, zbog čega je u voćnjacima veliki prezimljujući potencijal biljnih bolesti i štetočina. To može na startu sezone voćarima da napravi probleme, pa je ovo ”Agrolider” savetovanje prava prilika  da se konsultuju stručnjaci o obaveznim                                                                                                        postupcima i radnjama, ako se želi dobar i kvalitetan rod, rekao je Goran Tasić, urednik emisije ”Agrozona”, koji je voćarima poželeo dobre otkupne cene i siguran plasman.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Goran Cvetanović je podsetio na to da poljoprivreda poslednjih godina, uživa poseban tretman, pa je za subvencije, država Srbija u 2020. obezbedila rekordnih 58 milijardi dinara, a grad Leskovac preko 100 miliona, više nego  ikada ranije.

U okviru savetovanja, održanoje šest stručnih predavanja i prezentacija. Svakako treba izdvojiti  predavanje doktora Slobodana Milenkovića  o novinama u uzgoju maline, jagode i kupine, sa preporukama za povećanje prinosa i zdravstvenu bezbednost plodova.

Pokrovitelj manifestacije je grad Leskovac, a generalni sponzor  Kompanija ”Agroarm”. Ovo je 12 ”Agrolider”stručni skup, peti namenjen voćarima sa juga Srbije.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.