Izvor: JUGpress.com, 07.Jun.2023, 00:13

Održani “Dani jagode” u Karađorđevcu

LESKOVAC

Tradicionalna, jedanaesta po redu, manifestacija „Dani jagode“ održana je u Karađorđevcu. Cilj manifesatcije je promocija gajenja ovog voća u leskovačkom kraju, a posetioci su uživali u najkvalitetnijem rodu jagoda i u poslasticama pripremljenim od ovog voća. Kao i uvek održanoj je i takmičenje u skidanju peteljki, a najbrža je bila Vesna Trajković.

Manifestacija je imala i edukativni karakter, s obzirom da su savetodavci iz Poljoprivredne savetodavne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stručne službe održali predavanje na temu tehnologije gajenja i zaštite jagoda. „Dane jagoda“ je otvorila zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević, konstatujući da ovakvim manifestacijama grad Leskovac nastoji da pošalje poruku da Karađorđevac i okolina imaju potencijala da budu značajni činioci u proizvodnji ovog voća.

„Najvredniji resurs kojim raspolažemo su vredni i uporni ljudi koji svoj posao rade posvećeno i stručno i daju veliki doprinos razvoju i napretku našeg grada. Zato se svima vama, proizvođačima, zahvaljujem što niste zanemarili značaj poljoprivrede i što činite da srpsko selo živi. Vaš rad je od vitalnog značaja za našu lokalnu zajednicu i zato nastavljamo sa pružanjem podrške svim poljoprivrednim proizvođačima, kako poboljšanjem infrastrukture, tako i subvencionisanjem proizvodnje.“

Žarko Georgiev, potpredsednik Saveta mesne zajednice Karađorđevac, pozdravljajući prisutne naglasio je da je selo Karađorđevac poznato po tome što gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom jagoda, te da se svake godine ulaže u podizanje novih zasada i unapređuje se proizvodnja.

Na manifestaciji su učestvovali i učenici OŠ „Đura Jakšić“ iz Turekovca, koji su recitovali pesme o jagodi. Podeljene su i nagrade proizvođačima za najlepšu jagodu, najveću površinu pod ovom biljnom kulturom, kao i najmlađem proizvođaču jagoda. (kraj)IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.