Izvor: JUGpress.com, 19.Sep.2023, 18:30

Održana konferencija reditelja na LIFFE

LESKOVAC

I ove godine je na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) održana konferencija reditelja na kojoj se ove godine okupilo više od trideset eminentnih i svetski poznatih autora sa našeg područja poput Srdana Golubovića, Srđana Dragojevića, Uroša Tomića, Dušana Zorića, Matije Lukača… Umetnički direktor festivala Darko Bajić misli da naš region ima ogroman potencijal i da je umreženost >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << reditelja sa ovih područja izuzetno važna „jer se zajedništvom štitimo od monopola filmske industrije koja stiže „sa Zapada”. Bez obzira na razne sisteme koje smo preživeli, mi smo uvek stvarali u zemljama u kojoj je sloboda bila ograničena i koja je od nas, filmskih autora, tražila da kritički preispitujemo stvarnost”.

Na konferenciji je vođena diskusija o poziciji i ulozi reditelja u produkciji filmova, kao i o samoj egzistenciji ove profesije. Za razliku od prošlih vremena, kada je reditelj bio epicentar kreativnog procesa, danas se čini da je njihova uloga marginalizovana, zaključuju učesnici konferencije. Ova promena paradigme donosi sa sobom niz pitanja o pravima i ugovorima reditelja, kao i o zakonskim okvirima koji regulišu autorska prava. Osvrćući se na akcije koje su preduzete, istakli su da je reditelj pravi autor filma, a ne samo izvođač rada na audio-vizuelnom delu. Oni smatraju i da je nužno uključivanja filmskih autora u proces donošenja zakona o kinematografiji i zaštiti autorskih prava. Ka o jedan od najvećih problema apostrofiran je i rediteljski honorar. S obzirom na često dugogodišnje angažmane u procesu stvaranja filma ili TV serije, reditelji se suočavaju s honorarima koji su neadekvatni u odnosu na njihov doprinos. Ova nepravda rediteljima ne samo da ugrožava njihovu egzistenciju, već i umanjuje snagu njihovog bunta i borbe za poboljšane profesionalne uslove. (kraj) IS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.