Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2020, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana konferencija klubova FSRIS

LESKOVAC

Do početka prolećnog dela prvenstvene sezone na terenima Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije ostalo je još desetak dana. Nadležni fudbalski organi FSRIS ovih dana vredno rade u pripremi svega onoga što je bitno za početak prvenstvene sezone. Ljudi iz fudbalskog sporta grada Leskovca (srpskoligaš FK ,,Dubočica” i zonaš ,,Sloga”) >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bili su dobri domaćini predstavnicima klubova na Konferenciji klubova Srpske lige ,,Istok” i zone ,,Jug”.

Leskovačka Dubočica bila je domaćin predstavnicima klubova na Konfernciji Srpske lige ,,Istok”. Od 16 pozvanih klubova konfernciji nisu prisustvovali predstavnici Temnić 1924 iz Varvarina i Trstenika PPT iz istoimenog mesta.

Dušan Milić, komesar za takmičenje na srpskoligaškom ,,Istoku” ocenio je jesenju sezonu uspešnom, uz upozorenje da nastavak drugog dela prvenstva je mnogo teži i neizvesniji i da svi učesnici u takmičenju moraju učiniti sve kako bi se prvenstvena sezona završila u okviru sportske korektnosti.

Bilo je određenih problema na početku u primeni sistema COMET, ali kako je prvenstvena sezona odmicala svi ti problemi svedeni su na najmanju moguću meru. Podsećam klubove da su u obavezi da vode evidenciju o vremenskim kaznama svojih igrača, i da na vreme signliziraju kancelariji saveza ukoliko ima nekih problema i nejasnoća po tom pitanju kako bi sve bilo otklonjeno na vreme. Prvenstvena sezona počinje 7. marta a završava se 7.juna. Biće utakmice jedne srede u okviru vanrednog 21.kola, koje se igra 8.aprila. Posebno skrećem pažnju klubovima da moraju da organizaciju utakmica organizuju na način kako je to predviđeno zakonom koji će se primenjivati već od samog početka prolećnog dela prvenstva – rekao je Dušan Milić, komesar za takmičenje na srpskoligaškom ,,Istoku”.

Hadži Ivan Đorđević, generalni sekretar Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije obavestio je prisutne da neće biti nikakvog povećanja troškova, i takođe upozorio klubove da moraju poštovati i primenjivati sve propise u organizaciji fudbalskih utakmica koje se, inače, smatraju javnim skupovima.Povećanja troškova neće biti, sve ostaje po starom, a klubove molim da mnogo više pažnje posvete organizaciji svojih utakmica zbog ovih bezbednosnih izmena zakona u tom delu, a mi iz kancelarije saveza učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klubovima da na određeni način reše, ako je moguće, sve one probleme na koje budu nailazili – poručio je gen. sek. Hadži Ivan Đorđević.

Komesar za suđenje Ninoslav Spasić istakao je da sudijska lista podmlađena a da će od naredne jeseni biti još više mladih sudija na terenu. Lista sudija je dosta podmlađena, a tako nešto u planu je i u skoroj budućnosti. Bilo je određenih primedbi na suđenje, ali posle pregledanih

snimaka mogli smo da zaključimo da one nisu bile utemeljene na činjenicama. U stalnoj smo koordinaciji sa Mrakićem i Karadžićem oko delegiranja sudija, tako da je ocena suđenja u jesenjoj sezoni, po nama, bila dobra, uz određene propuste koji nisu bili teže prirode. U drugom delu prvenstva sudije će imati teži zadatak, jer iz lige ispadaju tri kluba, a mnogo je ekipa koje se nalaze u opasnoj zoni, ali ja se nadam da će sudije uspeti na pravi način da odgovore svim svojim obavezama u prolećnoj sezoni – uveren je Ninoslav Spasić.Novodolazeće prolećna fudbalska sezona je na pragu i ona je, na osnovu ranijih iskustava, mnogo teža i neizvesnija. Ako je u celoj jesenjoj sezoni bilo isključenja 32 igrača, od čega je kaznu od jedne utakmice zavredelo 28 fudbalera, to jasno pokazuje da je jesen na ,,Istoku” bila mirna i bez većih problema, a da su pri tome izrečene samo šest novčane kazne, što potvrđuje napred navedenu činjenicu o dobrom i sportskom ponašanju svih učesnika u takmičenju. Obaveštavam vas da će izmene Disciplinskog pravilnika biće primenjivane od starta prolećne sezone, tako da svi to imaju u vidu, jer kazne su veoma ozbiljne i da se mora voditi mnogo više računa da se ne bi došlo pod udar tih kazni – upozorio je na ovu činjenicu ,,disciplinac” FSRIS, Ivan Nikolić.

ZONAŠI ,,JUG” U JABLANIČKOM UPRAVNOM OKRUGU

Domaćin Konferencija klubova zone ,,Jug” bila je leskovačka Sloga a predstavnici 15 klubova koji su odazvali pozivu okupili su se u sali Jablaničkog upravnog okruga. Nije bilo predstavnika bojničke Puste reke, Žitorađe i Poleta.

Generalni sekretar FSRIS Hadži Ivan Đorđević obavestio je klubove da će biti odigrana tri vanredna kola, i da se neće menjati troškovnik takmičenja.

Rasporedom su predviđene tri vanredne srede, i to u dva navrata u aprilu, 23.kolo koje je na programu 8. aprila, a potom i 27.kolo koje se igra 27. aprila, i na kraju 27.maja na teren će morati ekipe u okviru ,,vanredne srede” a to je 32.kolo. Obaveštavam klubove da će već od letnjeg prelaznog roka biti u obavezi da rade registraciju svojih igrača na način kako je to predviđeno sistemom COMET, a to će biti i obaveza u prvenstvu kada se rade zapisnici sa utakmice. Zato već sada moraju se naći osobe koje su vične ovom poslu da ne bi kasnije bilo nekih problema, a mi smo iz saveza spremni svakom klubu i pojedincu da pružimo sve informacije kako bi ovu lekciju iz COMETA naučili na pravi način. A što se tiče organizcije samih utakmica i njene bezbednosti, tu se mora poštovati zakon i propisi koje nalaže nadležno ministarstvo, a i po tom pitanju spremni smo da sarađujemo sa klubovima – istakao je prvi operativac FSRIS, Hadži Ivan Đorđević.

Bratislav Ranđelović, komesar za takmičenje u kratkom obraćanju iskazao je zadovoljstvo načinom kako je protekao jesenji deo i da će ,,proleće biti mnogo neizvesnije, pogotovu za ekipe koje se bore da očuvaju zonaški status”.

Deljenjem fudbalske pravde ne mogu svi da budu zadovoljni. Za divno čudo ovog puta čulo se i da je ,,suđenje bilo vrhunsko”, od predstavnika jednog kluba, dok je predstavnik Jedinstva iz Gornjeg Stopanja primetio ,, da veliki broj njihovih igrača, vrlo često, dobija pet i više žuta kartona”, što se kažnjava novčano od strane disciplinskog sudije.Po prvi put sam se našao u ulozi komesara za suđenje, a nisam dovoljno poznavao ni sudije koje su se našle na listi za suđenje. To su mladi momci koji tek treba da uče i rade ukoliko žele da napreduju u sudijskom poslu. Bilo je sigurno i propusta u suđenju, ali lično verujem da u tom delu nije bilo tendenciznosti. I sami znamo da je prolećni deo sezone teži i odgovorniji u svakom pogledu i zato pomognimo toj deci da svoj posao odrade kako treba i na način kako je to predviđeno Pravilima fudbalske igre ali i bez pritisaka – zamolio je komesar za suđenje Goran Marinković, do skora i sam veoma uspešni sudija na prvoligaškim terenima fudbalske Srbije.

Pošto je Ivan Nikolić, disciplinski sudija na nivou FSRIS, pod njegovom nadležnošću je i zona ,,Jug”, upoznao je klubove sa obavezama koje moraju da poštuju posle promene u Disciplinskom pravilniku koje su usledile još u novembru prošle godine, a posebno je apostrofirao: Zona ,,Jug” je najheterogenija zona od svih četiri zona koje postoje u FSRIS. Mnogo većih problema bilo je u drugim zonama. Bilo je doduše i na ,,Jugu” problema ali daleko manje. Za određene prekršaje bilo je kazne za pet i više pokazanih žutih kartona, i to u 21 slučaju, a sudije su crvenim kartonom sankcionisale 32 igrača, koji su, njih 13 dobili kaznu od samo jedne utakmice, dok su sa dva meča neigranja kažnjeni 12 fudbalera. Prema službenim licima u restriktivnom prostoru izrečeno je osam kazni. Bilo je određenih problema i propusta kod ekipe Čekmina, Akademije 10 i Bobišta, ali naša nadanja su da do toga neće više dolaziti, naročito u drugom delu prvnstva kada se više ekipa bore za očuvanje svog zonaškog statusa – podsetio je prisutne na ovu činjenicu disciplinski sudija FSRIS, Ivan Nikolić.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.