Izvor: JUGpress.com, 21.Mar.2019, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odigrana predstava “Lutka” teatra “Vihor”

LESKOVAC

U kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra Putujuće pozorište „Teatar Vihor“ odigralo je predstavu „Lutka“.

Radi se o komediji hrvatskog dramskog i romanopisca Mira Gavrana u kojoj 40-ogodišnji muškarac naručuje ženu androida Stelu, programiranu da ispunjava sve želje svog partnera, ali sa manom da ne ume da laže. Kroz komične situacije između njih dvoje publika prepoznaje mnogobrojne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << poznate priče iz života muško-ženskih odnosa i do samog kraja komada dolazi do zaključka da su mušpkarci i žene potrebni jedni drugima i da ni jedna „mašina“ ne može umiriti dušu. U ovoj duodrami su igrali Bojan Dimitrijević i Nevena Vukes, koja kaže da je komad, iako napisan pre 15-ak godina, i dalje aktuelan.

„Nama je rad na predstavi bio jako zanimljiv, čak smo naišli i na reklame za ovakve žene, koje, na žalost, služe samo za jednu upotrebu. Reakcije na predstavu su podeljene, mada je turneja ove predstave tek krenula. LJudi se prepoznaju u ovome, prepoznaju neke svoje želje, pa se i prepituju da li su im te želje ispravne.“

Bojan Dimitrijević kaže da predstava pokazuje da nema recepta za sreću, ma koliko nam neko ugađao, na kraju nam se smuči to ugađanje.

„Sreća je neki lični pojam do kada se najpre dolazi individualno, pa onda i sa nekim drugim. Inače, prijem publike se razlikuje od grada do grada, ali ni mi nismo isti, nije ni svako izvođenje isto. Generalno, nailazimo na prijem koji i Nevenu i mene čini zadovoljnim i srećnim kako predstava prolazi.“

Nevena i Bojan su zajedno i režirali ovaj komad i uglas kažu da im nije bilo dosadno dok su spremali predstavu.

„Meni, kao mlađoj, je bilo veliko zadovoljstvo da mogu nešto da naučim od Bojana… Naravno, nismo baš sve sami radili, imali smo i pomoć nekih kolega i prijatelja, jer smo u jednom trenutku bili previše u procesu i probama i falilo nam je to neko treće oko koje bi čitav proces gledalo sa strane“

Ivan Spirić

ANTRFILE: Teatar „Vihor“ postoji već tri godine, a osnovala ga je Nevena Vukes sa idejom da okuplja mlade umetnike svih pozorišnih umetnosti (glumce, reditelje, dramaturge, scenografe, kostimografe, kompozitore i preoducente) pružajući im prostor da oskažu svoje stvaralaštvo i isto podele sa publikom širom sveta. Do sada su obišli 40 gradova Srbije, regije i Evrope (Prag, Pariz).

„I kad smo započinjali celu tu priču, znali smo da je to jedan maraton“ kaže Nevena i dodaje da se ide dalje laganim i malim koracima.

„Kažemo da smo ušli u treći razred, a tada se uči matematika. Najlakše je ono za šta smo školovani, odnosno da napravimo predstavu, ali najteže je naučiti kako to ljudima prodati i ubediti nekoga da nezavisna scena mladih radi, da to u našoj zemlji ima smisla, da to nije tezga, nego borba na duže staze, da i naša generacija ima šta da kaže na nezavisnoj sceni.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.