Odbornike vlasti i opozicije u Leskovcu ujedinio loš plan rada Narodne biblioteke

Izvor: JužneVesti.com, 01.Feb.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornike vlasti i opozicije u Leskovcu ujedinio loš plan rada Narodne biblioteke

Plan rada Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu, koji se, kako su ocenili odbornici opzicije, samo prepisuje iz godine u godinu, ali i neadekvatno raspoređen novac, koji ova biblioteka dobija od svih Leskovčana, neki su od razloga koji su ujedinili vlast i opoziciju da ne daju saglasnost na predloženi finansijski i plan i program rada ove ustanove.

Rasprava koja je trajala više od 40 minuta dovela >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je do odbijanja ovog predloga, a neki od zamerki koje je izneo odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović bio je nerealan broj mogućih članova, neozbiljan književni program, kao i nedostatak izdavačke delatnosti.

Zašto biblioteka nema svoje izdavaštvo? Odakle toliki optimizam i procene da će biti 9.000 članova? Mi nemamo ozbiljan književni program u Biblioteci i to je posledica, ili nedostatka novca ili nečije nesposobnosti – zaključuje Stojanović.

Opozicioni odbornici imali su zamerke i na finansijski izveštaj, pa su direktorku ove ustanove pitali zbog čega je za reprezentaciju opredeljeno milion dinara, a za nabavku novih knjiga samo 480.000. Zbog čega pare svih građana, kako je ocenio Bratislav Perić iz opozicionog SDS, nisu opravdane kako treba u izveštaju.

Nismo čuli šta je sa tim parama. Valjda ste u teoretskom delu mogli da stavite obrazloženje za svaku stavku, jubilarne nagrade – toliko i toliko radnika i zbog toga je toliko novca. Objašnjenje pre svega, za svaku paru, dugujete građanima – rekao je Perić. Odbornici se pitali i zašto više para nije opredeljno za nabavku novih knjiga, foto: B.A.

Nakon dosta opaski i negativnih komentara na finansijski i plan i program rada Narodne biblioteke, odbornicima se obratila direktorka Gordana Đorđević koja je odgovorila tek na neka pitanja opozicije, napomenvši da nadzor nad radom ovom ustanovom vrši i Narodna biblioteka Srbije.

Svaki plan i program koji vi ovde usvojite i svaki izveštaj o radu se prosleđuje matičnoj službi Narodne biblioteke Srbije. Da bilo šta nije u redu, ja ne bih sada stajala pre vama – rekla je Đorđević.

Dodala je da se milion dinara za reprezentaciju odnosi na obeležavanje jubileja „Dobrodošli prvaci“ u okviru koje se priprema iznenađenje, kao i ketering za tri stručna seminara koja će biti organizovana za sve bibliotekare sa teritorije Jablaničkog okruga.

U žustru i dugu raspravu ušao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je na kraju odbornike pozicije i pozvao da ne glasaju za dati predlog.

Ovih 480.000 dinara se odnosi na knjige, to je oprema za kulturu. Ali svejedno, može da bude milion dinara za knjige, a 50.000 za reprezentaciju. Sve ostalo je neprimereno. Molim odbornike pozicije da glasaju protiv ovog izveštaja. Hvala. – kratko je zaključio Cvetanović.

Ovo je prvi put u ovoj godini da su se odbornici vladajuće stranke i opozicije složili oko nekog predloga.

Podsetimo, isti ovaj plan i program rada usvojen je ne sednici Gradskog veća.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.