Izvor: JUGpress.com, 06.Sep.2019, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici o rebalansu budžeta

LESKOVAC

Odbornici Grada Leskovca razmatrali su i predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu Grada Leskovca za 2019. godinu koju je obrazložio gradonačelnik Goran Cvetanović. On je rekao da se radi o potrebi da se ispoštuju preporuke date od strane Državne revizorske institucije, kao i bolje ostvarenje prihoda u periodu januar-avgust 2019. godine. Povećanje planiranih prihoda je za 93,25 miliona dinara, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za 2,2%, tako da sada budžet iznosi 4.330.321.000 dinara. Prihodi koji beleže bolje ostvarenje od predviđenog su pre svega porez na prihod od samostalne delatnosti, koji je uvećan za 27 miliona dinara, zatim porez na imovinu od pravnih lica, uvećan za 45 miliona dinara, komunalna taksa za držanje motornih vozila šest miliona, kao i firmarina, dok prihod od naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta uvećan za 32 miliona. Ali, došlo je i do smanjenja pojedinih grupa prihoda, pa je posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine umanjena za tri miliona, komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa za dva, komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama za 14 miliona. Ovim rebalansom povećana su izdvajanja za sve vidove obrazovanja, kulturu, kao i subvencije za poljoprivredne proizvođače, a redovno se izmiruju sve obaveze prema upošljenicima i nastalim troškovima u skladu sa rokovima plaćanja u centralnom registru faktura.

Odbornik Nebojša Cakić (Za Leskovac ZAJEDNO) rekao je da ne treba trošiti reči kad je budžet i rebalansi u pitanju, jer se ne prihvataju činjenice koje su iskazane u brojkama.

„Budžet je obično uvećan da bi se makar na papiru zadovoljili interesi građana, ali u realnom životu tu ne dolazi do ispunjenja. Budžet treba da bude precizan, naravno da je nemoguće da bude 100%, ali svako odstupanje za više od 3-4% je znak da neko ne radi dobro svoj posao. Realno sagledavanje situacije je osnov za donošenje realnih odluka šta i kako dalje raditi u svim institucijama. Na osnovu dosadašnjeh izvršenja apsolutno je sigurno da on neće biti ostvaren i da neki interesi građana neće biti ostvareni. Mi smo već imali jedan rebalans budžeta gde smo smanjili prihode za 130 miliona, sa imamo drugi gde povećavamo prihode za 90, pa šta mi radimo?! U decembru ćemo sigurno opet da radimo neki rebalans…“

Nenad Filipović (Jedinstvena Srbija) rekavši da su mu brojke posao, pa lakše shvata da kada neko kaže da je u budžetu greška od 3-4 %, to nije baš tako.

„Nije to greška od 3-4 % u svim partijama, nego negde imate grešku 50%, nege 70%, a negde je sve u 100% i onda, kada pogledamo takve brojke, mogu da budem tolerantan samo za nekih 1-2%. A nama greške u budžetu uvek idu preko 5%. Mi ćemo, očigledno, morati opet da vršimo rebalans do kraja godine…“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.