Od kuće do škole u blatu do guše

Izvor: juGmedia, 01.Dec.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kuće do škole u blatu do guše

Skoro 500 dece iz Bratmilovca i okolnih sela nadomak Leskovca svakodnevno grca po blatu i barama jer je do njihove osnovne škole nemoguće doći regularnim putem.

Naime, reč je o regionalnom putu na koji je nemoguće ugraditi ležeće policajce, a trotoara nema ni u najavi, dok automobili prolaze centrom sela neverovatnom brzinom.

Deca se zbog toga „glavnu ulicu“ zaobilaze u širokom luku i prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << su da preko njiva i blatnjavih prečica ulaze u školu umazani blatom do kolena.

Grupi roditelja je prekipelo da svakodnevno šalju decu do učionica u ovakvim uslovima i prete da ih više neće puštati u školu ako neko od zvaničnika bar ne pokuša da reši očigledan problem.

Godinama je ista situacija. Nema ni normalnog grejanja u učionicama, već neke stare peći koje se lože na drva i ugalj. Čim padne kiša, prinuđeni smo da decu dovozimo automobilima na nastavu i niko nas ne pita da li imamo za gorivo, da li su nam automobili ispravni“, žali se Srđan Jovanović, jedan od roditelja čije dete Osnovnu školu „Radoje Domanović“ u Bratmilovcu.

Iz uprave škole nisu želeli da komentariđu navode ogorčenih roditelja, pa ni situaciju koju smo zatekli na terenu, već su nam samo nezvanično kazali da su nemoćni da bilo šta učine dok objekat ne dobije upotrebnu dozvolu.

VRZINO KOLO

Problem je mnogo veći jer je zgrad u kojoj se nalazi škola u vlasništvu Mesne zajednice i sagrađen je još početkom devedesetih godina iz sredstava samodoprinosa.

Škola nikada nije promenila vlasnika, pa računi stižu na račun Mesne zajednice koji nikada nisu plaćani.

Račun Mesne zajednice je trenutno u blokadi od milion i 800 hiljada dinara za prethodni period, a kod novih distributera za još 2 miliona dinara. Ni jedan dinar od 1994. godine, kada je škola počela sa radom, nije plaćena struja“, objašnjava naš sagovornik iz Saveta mesne zajednice Bratmilovce.

Sa druge strane, predsednik Mesne zajednice Bratmilovce Siniša Stojanović odbio je da razgovara sa novinarom Jugmedie na ovu temu uz obrazloženje, kako nam je preneto, da on nikoga nije zvao da daje bilo kakve izjave na tu temu.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.