Od crvenih paprika do ukusnog leskovačkog ajvara - dug proces sa puno ljubavi

Izvor: JužneVesti.com, 04.Okt.2022, 08:41

Od crvenih paprika do ukusnog leskovačkog ajvara - dug proces sa puno ljubavi

Iako širom sveta poznat po ukusnim jelima sa roštilja, leskovački kraj prepoznatljiv je i po proizvodnji crvenih paprika ajvarki. Upravo se miris tih pečenih paprika širi ulicama Leskovca, dok domaćice po tradicionalnom receptu pripramaju neizostavni deo svake zimnice - ajvar.

Paprika se u leskovačkom kraju sadi na preko 2.500 hektara zemlje, a prema podacima iz Poljoprivredne stručne službe, oko trećina zasada je pod vrstom paprike od koje se isključivo pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ajvar.

Od sadnje paprika pa do krajnjeg proizvoda proces je dug i naporan, ali za poljoprivrednike iz leskovčakog kraja je satisfakcija, kako kažu, to što dobijaju pohvale ne samo iz Srbije, već iz celog sveta. Ajvar pripreman od specijalne vrste paprika; foto: M. M.

Nekad je godina bolja, nekad lošija, ali je proces isti. Veoma je dug i naporan, ajvarku sadimo u aprilu, maju, a beremo je kada je crvena, sočna i kada na šporetima najlepše miriše. Međutim, to je tradicija koju čuvamo, naš kraj je po tome poznat, a kada još čujete ili pročitate samo najlepše reči o nečemu što radite, osećate se bolje i lepše - kažu poljoprivrednici.

Da priprema ajvara iziskuje puno vremena slažu se i domaćice, koje za ajavar objašnjavaju da tokom zimskih meseci menja salate, ali može da bude i glavno jelo.

Kupovina na pijacama od proverenih prodavaca naše leskovačke ajvarke, pa onda pečenje, pa da se sve paprike lepo oljušte, pa onda i da se usitne i na kraju da se skuva ajvar. Deluje možda naporno, ali to predstavlja, bar za nas starije, pravo zadovoljstvo. Retko se dešava da neka tegla izdrži tokom zime, jednostavno tokom zime ajvar je glavni. Može kao dodatak uz bilo koje jelo, a možete i samo njega da jedete - kažu domaćice.

Tajna je, kažu, osim ukusnih crevnih paprika iz leskovačkih polja, i u ljubavi sa kojom pripremate ajvar. foto: M. M.

Tu su specijalizovani šporeti na drva ili ovi malo noviji. Osim osnovne opreme, šerpi i svih sastojaka koji idu, poput šećera, soli, ulja. Ipak, kao i za sve drugo, neophodna je ljubav prema onome što radite, a mislim do to sve u sebi imamo, jer spremamo nešto što će jesti pre svega naša deca - kaže domaćica.

Roštilj, ajvar, sprža zaštićeni su brendovi Leskovca, a do kraja godine, po rečima direkotra Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Gorana Jovića, to bi trebalo da postane i ljutenica. Brend Leskovca; foto: M. M.

Zna se gde je paprika najbolja i ko je prvi po proizvodnji nje. Nadam se da ćemo do kraja godine zaštiti i ljutenicu i da nastavimo da čuvamo naša domaća jela - rekao je Jović.

On je dodao i da će i u narednom periodu Privredna komora nastaviti da pomaže u brendiranju domaće hrane i pića, te da se na taj način stvara pozitivna slika o razvoju juga Srbije.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Leskovac: Šarenilo boja i ukusa na Sajmu zimnice i ajvara

Izvor: RTS, 04.Okt.2022

Uprkos lošim vremenskim prilikama proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara zadovoljni su ovogodišnjom sezonom. Leskovčani su imali priliku da do ovog specijaliteta dođu na Sajmu ajvara, zimnice i meda koji je organizovala Turistička organizacija u njihovom gradu. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.