Obuka za nezaposlene

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2018, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka za nezaposlene

LESKOVAC

Leskovačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, svake godine organizuje preduzetničke obuke za 45o-5oo nezaposlenih  lica sa svoje evidencije, od kojih bar trećina pokrene sopstveni posao.  Interesovanje za ulazak u preduzetničke vode, veće je u vreme konkursa i javnih poziva, kojima se subvencioniše samozapošljavanje.

Tomislav Tešović, jedan je od petnaestoro polaznika obuke za preduzetnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koje Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu, organizuje gotovo svake nedelje, odnosno čim se prijavi dovoljan broj nezaposlenih koji žele da započnu sopstveni biznis.

–          Obuka je bila odlično organizovana, profesionalno pripremljena i odradjena, tako da je meni lično mnogo značila. Sve što je bilo neophodno da znamo, a tiče se preduzetničkih početaka, naučili smo ili pojasnili, tako da bih svima koji žele samostalno da rade, preporučio da se za nju prijave. Moja poslovna ideja vezana je za restauraciju nameštaja i to je, nešto kao porodični posao, u kome ću naslediti svog tasta.

Preduzetničke obuke spadaju u redovnu aktivnost Nacionalne službe i organizujemo ih tokom cele godine. Veće interesovanje za njih nezaposleni pokazuju u vreme konkursa, kojim se obezbedjuju bespovratna sredstva za opremu i start-ap krediti, ističe Sanja Cvetković,  savetnik za razvoj preduzetništva:

–          Obuka traje dva dana. Prvog se detaljnije upoznajemo sa uslovima konkursa, načinom konkurisanja, osvrćemo se na ekonomske i pravne aspekte preduzetništa. U nastavku, na radionici se bavimo biznis planom, bez koga nema ozbiljnog preduzetništva. Na osnovu ovog dokumenta vršimo ocenu i procenu ozbiljnosti i održivosti poslovne ideje budućeg preduzetnika i donosimo odluku o finansiranju. Kroz preduzetničke obuke, u našoj Filijali, godišnje prodje izmedju 45o i 5oo nezaposlenih.

Prema njenim rečima, oko jedna trećina polaznika započne sopstveni posao, jer otpirlike toliko dobije subvencije Nacionalne službe ili drugih organizacija. Ove godine je kvota filijale za podsticaj samozapošljavanja 77 lica, ali ona do kraja godine, redovno bude proširena. Uskoro treba, kaže Cvetkovićeva, očekivati i raspisivanje javnih poziva u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Leskovca i ostalih opština Jablaničkog okruga, a imamo najavu da će već narednog meseca biti raspisan konkurs u okviru IPA programa. Svi oni nude podsticaje budućim preduzetnicima, najčešće u opremi i oni, koji imaju ideju i dobar biznis plan, mogu se nadati finansijskoj podršci pri pokretanju sopstvenog posla.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.