Obuka “Jačanje kapaciteta zadruga i okruženja”

Izvor: JUGpress.com, 25.Maj.2018, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka “Jačanje kapaciteta zadruga i okruženja”

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao deo projekta „Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja“, održan je dvodnevni trening za poljoprivredne proizvođače, predstavnike zadruga i udruženja poljoprivrednika. Program finansira Ruska federacija, a realizuje Konsultantska kuća „Seedev“.

Stručni konsultant „Seedev-a“ Ivana Dulić-Marković kaže da se govori o >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jačanju kapaciteta zadruga i udruženja, problemima i rešenjima.

„Pokušaćemo da rešimo dilemu: zadruga ili udruženje, prednosti jednog i drugog. Konkurentnost, komunikacija i upravljanje konfliktima, veštine koje treba da poseduju menadžeri, su neke od tema kojima se takođe bavimo uz ideju da pomognemo poljoprivrednicima, tačnije zadrugarima, u savladavanju osnovnih prepreka i problema koje sa sobom nosi udruživanje. Članovi zadruga, odnosno zadruge, kao pravna lica, danas nemaju nikakve privilegije u odnosu na bilo koje privredno društvo u kome o svemu odlučuje vlasnik. U slučaju zadruge, to podrazumeva dogovaranje, nadglasavanje i konačno konsenzus oko pojedinih odluka, što ume da bude dug, neefikasan, a često i neproduktivan proces.“

Ivana Dulić-Marković navodi primer drugih država gde zadruge posluju po modelu oslobađanja od dela obaveza, kroz poreski sistem ili administrativne procedure.

„Nije dobro da ovaj tim udruživanja proizvođača bude tretiran kao svako preduzeće, jer se tako gubi motivacija poljoprivrednika za udruživanje. Jedina prednost zadruga, u odnosu na privredna društva jeste to što zvuči „mekše“ u odnosu na privatno preduzeće. Trebalo bi da im država pomogne suštinski, a ne “kozmetički“, bar u prvim godinama poslovanja. Jedan od suštinskih problema zadruga jeste što, najčešće, ne raspolažu nikakvom imovinom. To ih umnogome koči pri apliciranju za sredstva kod donatora ili banaka, koje traže bilo kakvu garanciju za uloženi novac ili kredite. Proizvođači pojedinačno, međutim, ako su članovi zadruge, na konkursima imaju prednost u odnosu na one koji to nisu.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.