Obnova drevnog Skobaljić grada kod Leskovca

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova drevnog Skobaljić grada kod Leskovca

Do Skobaljić Grada na severnim obroncima Kukavice iznad Vučja teško se stiže. Taj lokalitet, koji se povezuje sa legendarnim vojvodom Nikolom Skobaljićim, junakom iz petnaestog veka, prilično je zapušten pa su mladi Leskovčani i Kraljevčani iz Udruženja vitezova odlučili da ga urede.
Drevni srednjovekovni Skobaljić grad izdiže se iznad kanjona, s druge druge strane Vučjanke, nepristupačan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i neosvojiv, okružen gustom hrastovom šumom, a opet dostupan pogledima iz svih okolnih naselja kao poslednja nada naroda juga.

Skobaljić grad se prostirao na dva hektara, imao je godnji, donji grad i predgrađe. Vreme i priroda učinili su svoje pa se sada jedva nazire.
Bez vidljive staze i putokaza do njega stižu samo poznavaoci Kukavice i poštovaoci istorije jer ovo mesto i Nikola Skobaljić, mudri ratnik, junak velikog srca, prvi Srbin nataknut na kolac, važan su deo srpskog srednjovekovnog nasleđa.
"Bitna činjenica je da je on umalo ubio Mehmeda Drugog osvajača i u toj prvoj bici je porazio Turke, porazio ih je 1454. godine", kaže arheolog Vladimir Stevanović.
Viteški, ali sa testerama i sekirama u rukama na mestu njegovog stolovanja velika moba, da bi to mesto uraslo i zaboravljeno, postane na ponos.
Svetlana Đokić iz Svebor družina "Sveti knez Lazar" kaže da su dosta uradilo za dva sata, da je kula "progledala".
"Kada ljudi vide koliko volje, entuzijazma i ljubavi imaju ljudi, organizatori ove mobe prepoznaće oni i sebe i svoje korene i doći će da nam pomognu", kaže Ivan Lazić iz Svebor družine "Sveti knez Lazar" Kraljevo.
Uz pomoć Svebora i članova ninđica kluba naredne godine ovde viteški festival.
"Treba negujemo sve ono što su naši sveti preci ostavili u amanet, a prema čemu se ponašamo pomalo neodgovorno i zaboravili smo sve te tradicionalne i večne vrednosti koje su bile suština srpskog bića", kaže Slađan Janković iz Svetosavske viteške akademije Leskovac.
A turisti su već zainteresovani, uz kanjon Vučjanke, hidroelektranu ovo je mesto više koje valja posetiti.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.