Obeležen “Teslin dan” u Narodnom muzeju

Izvor: JUGpress.com, 10.Jul.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen “Teslin dan” u Narodnom muzeju

LESKOVAC

Manifestacijom “Teslin dan” u Narodnom muzeju u Leskovcu  obeleženo je 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u organizaciji udruženja “Teslin toranj u Srbiji”, a pod pokroviteljstvom grada Leskovca.

Manifestaciju je otvorio direktor Narodnog muzeja Vladimir Đorđević.

Ispred udruženja “Teslin toranj u Srbiji”, koje , kako je rečeno, broji više od 50.000 članova, pristutne je pozdravila Snežana Nikolić. Ona je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je ime Nikole Tesle obeležilo epohu napretka nauke o elektricitetu i da je iz njegovog rada proizašla revolucija u elektrotehnici, navodeći brojne citate iz Teslinih beleški u kojima on iznosi svoja razmišljanja o nauci i životu.

O Nikoli Tesli, njegovom životu i delu, govorio je Predrag Ivanović, odbornik u Skupštini grada. O ciljevima i misiji udruženja “Teslin Toranj” govorio je Slobodan Đorđević, koordinator projekta “Izgradimo Teslin centar u Srbiji”, dok je Saša Cvetković govorio o istorijatu i očuvanju hidroelektrane u Vučju. Sveštenik Miroslav Jovanović osvrnuo se na odnos i povezanost Nikole Tesle i crkve.

Ovom prilikom predstavljen je i Naučni klub u Leskovcu, koji je nedavno osnovan. Na ovom skupu bilo je reči o Teslinom doprinosu medicini, a o velikom srpskom naučniku je govorio i Nikola Nikolić, koji je ove godine osvojio prvo mesto na državnom prvenstvu istraživačkih radova i drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike.

Bogat program manifestacije “Teslin dan” u Leskovcu upotpunili su radovi umetnika Bratsilava Anđelkovića, koji su bili izloženi u galeriji muzeja, kao i razni drugi eksponati vezani za Nikolu Teslu i njegov rad.

Udeženje “Teslin Toranj” uručilo je priznanje Aniti Ratković, koja vodi “Tesla art” u okviru udruženja, a koja se bavi umetničkim radom izrade slika pirografijom, tj. tehnikom crtanja strujom. Posetioci manifestacije imali su priliku da odgledaju projekciju nagrađenog filma “58376 Teslinih dana” Tehničke škole “Rade Metalac”.

Veče posvećeno Nikoli Tesli, u prepunoj sali Narodnog muzeja, uveličali su umetnici, kao i hor “Neven”, dok je numere na gitari izvodila Milena Nikolić.

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.