Izvor: JUGpress.com, 01.Mar.2021, 21:56

Obeležen Nacionalni dan knjige i dan Narodne biblioteke Srbije

LESKOVAC

Povodom Nacionalnog dana knjige i Dana Narodne biblioteke Srbije, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu priredila je susret sa Gradskim dečjim horom „Zvezdice“, tačnije prezentovala spot himne Narodne biblioteke u Leskovcu, koji je urađen od strane „Zvezdica“. Ovo je prva i jedina himna u Srbiji posvećena biblioteci, a tekst je delo poznatog dečjeg književnika Vlaste Cenića. Kompozitor je Milivoje Ilić, a aranžman je pripremio Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Minčić. Himna je, inače, prvi put izvedena 2019. godine na Svečanoj akademiji povodom 140 godina od osnivanja prve Čitaonice u Leskovcu, a može se naći na jutjub stranici biblioteke.

Istim povodom je priređena i izložba knjiga „Savremeni srpski stvaraoci“, a izložene su knjige savremenih srpskih stvaralaca koje je Biblioteke prinovila početkom ove godine.

Za dan osnivanja Narodne biblioteke Srbije, najstarije ustanove kulture, uzima se 28. februar 1832. godine. Tog dana je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke. Novembra iste godine, knez Miloš naredio je da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovljen obavezni primerak. Ovaj datum proglašen je, takođe, i za Nacionalni dan knjige, zbog čega se ovaj dan obeležava i u bibliotekama širom Srbije u vidu brojnih kulturnih događaja i manifestacija.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.