Obeležen Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Izvor: JUGpress.com, 16.Dec.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

LESKOVAC

Povodom svetskog Dan sećanja na Rome stradale u II Svetskom ratu delegacije Doma kulture Roma, lokalne samouprave i SUBNOR-a položili su vence na spomen obeležju u Arapovoj dolini.

Tanja Stanojević, koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma, kaže da je 18. decembar uzet za Dan sećanja jer je tog dana 1942. godine Hajnrih Himler izdao naredbu na osnovu koje je iz svih svropskih zemaja deportovano 26.000 Roma u logor Aušvic, gde su trebali da budu eliminisani >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uz Jevreje samo na osnovu nacionalne pripadnosti.

„Obeležavanje današnjeg dana je važno kako se ne bi zaboravili počinjeni zločini, ili, još gore, dozvolili da se ponove u 21. veku prema bilo kojoj zajednici. To je i prilika da se jiš jednom skrene pažnja na težak socio-ekonomski položaj Roma, uprkos naporima našeg grada, zemlje i međunarodne zajednice da se status našeg anroda poboljša.“

Ovim povodom u Domu kulture Roma održano je i predavanje pod nazivom „Stradanje Roma u II Svetskom ratu“. Predavanje su održali profesori istorije Boban Krstić i Miroslav Živković.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.