Izvor: JUGpress.com, 29.Feb.2020, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan retkih bolesti

LESKOVAC

Na platou Široke čaršije u organizaciji Nacionalne organizacije za retke bolesti priređeno je obeležavanje Dana retkih bolesti. Leskovčanima su deljeni promo materijali kako bi se više upoznali i saznali sa kakvim problemima se susreću oboleli od retkih bolesti. Emilija Zdravković u ime ove organizacije kaže da se radi o svakoj bolesti koja se javlja kod najviše 1-2.000 osoba.

„U svetu postoji, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << po procenama, između 6 i 7.000 vrsta retkih bolesti. U Srbiji 6-8% populacije ima neku od retkih bolesti, a u 50% slučajeva se radi o deci. Mi pokušavamo da osvestimo javnost i da zajedničkim i jedinstvenim zalaganjem akumuliramo energiju kojom ćemo kasnije kanalisati ka unapređenju brojnih izazova sa kojima se svakodnevno susrećemo.“

Zorica Knežević je obolela od neuroendokrinih tumora, bolesti koja se u Srbiji svake godine dijagnostikuje kod oko 300 pacijanata.

„Uz nove terapije život pacijenata može biti kvalitetan, ali je veliki problem upravo dobijanje terapije zbog Republičkog zdravstvenog osiguranja. Oni pokrivaju sve troškove, ali je, recimo, kada sam ja bila operisana, jedna inekcija koštala oko 440.000 dinara i dobija ih se više na svakih 28 dana. Ali, zbog tendera, konzilijuma, ukratko zbog mnohgih birokratskih stvari terapija ne ide u kontinuitetu, pacijenti se skidaju s terapije, a onda, naravno, terapija ne deluje…“

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.