Obeležen Dan boraca u Leskovcu

Izvor: juGmedia, 04.Jul.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan boraca u Leskovcu

LESKOVAC – Polaganjem venaca pored spomenika radničkom tribunu Kosti Stamenkoviću, danas je u Leskovcu obeležen Dan boraca Srbije, dan kada je Komunistička partija 1941. godine donela odluku da se suprostavi fašizmu.

“Samo tri dana posle te odluke započela je borba srpskoga naroda protiv okupatora i njegovih saradnika u Drugom svetskom ratu koja se pobedonosno završila”, kazao je Dušan Stamenković Lešnjak, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Skupštine Leskovca.

“I danas Srbija može da se ponosi što je u tom ratnom vihoru postigla. Retko se u Evropi može naći zemlja sa tako zadivljujućom tradicijom borbe protiv tuđinske vlasti. Srpski narod je isto takvu odluku doneo i 1804. i 1915. godine, ispisujući slavne stranice istorijskog sazrevanja”, dodao je Stamenković.

Vence i cveće položle su delegacije Gradskog odbora SUBNOR, Udruženja vojnih penzionera i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. goidine,

Zatim, Oraganizacija boraca rata 1991 do 1999. godine, Gradski komitet Nove komunističke partije Jugoslavije i predstavnici mesne zajednice Milentije Popović.

Stamenković se osvrnuo i na pokušaje revidiranja istorije.

“Pokušavaju da dokažu ono što se ne može dokazati po zahtevima istorijske nauke. Jasna je granica između izdaje zemlje i odanosti onih koji su bili spremni da polože živote za slobodu”, zaključio je.

Već 7. jula 1941. godine srpski komunisiti započeli su ustanak tako što je Žikica Jovanović Španac ubio dva srpska žandarma na vašaru u Beloj Crkvi.

(Kraj) mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.