O zloupotrebi “dece ulice”

Izvor: JUGpress.com, 01.Jun.2018, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zloupotrebi “dece ulice”

LESKOVAC

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja, pokrenulo je inicijativu za sprečavanje zloupotrebe ‘’dece ulice’’ I nalogom obavezalo Centre za socijalni rad širom Srbije, da preduzmu mere I aktivnosti u organizovanju pomoći najmladjima koji žive I rade na ulici.

U gotovo svim gradovima u Srbiji, nije retka slika dece, koja se bave prosjačenjem, skupljanjem sekundarnih sirovina, pranjem vetrobranskih stakala, prodajom cveća. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Najviše ih je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu I Kragujevcu, ali je Ministarstvo, želeći I da deluje preventivno, kako bi situaciju držalo pod kontrolom, Centrima za socijalni rad naložilo hitan sastanak sa predstavnicima policije, u cilju stvaranja strukturalne, celovite I kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja I zloupotreba dece, koja žive na ulici.

Boban Ilić, direktor leskovačkog Centra za socijalni rad ističe da naš grad ne spada u one u kojima su ‘’deca ulice’’ redovna I česta pojava, ali da je postupljeno po nalogu ministarstva. Sastanak je održan pre dva dana I na njemu je konstatovano da su slučajevi dečjeg prosjačenja I ostalih aktivnosti na ulici, bez prisustva roditelja ili staratelja, sporadične:

–          Dogovorili smo da svako postupa u skladu sa svojim nadležnostima i u sklopu redovnih poslova, a ni za policiju, ni za našu ustanovu, to nisu nove aktivnosti, jer smo se njihovim preveniranjem I ranije bavili. Novina je to, što je u tim uključena komunalna policija, koja je, takodje, dobila odredjena zaduženja. Njihova nadležnost odlukama o osnivanju nije baš detaljno precizirana, ali smo doneli zaključak da je njihovo prisustvu u timovima za borbu protiv zloupotrebe, zlostavljanja I zanemarivanja dece, zaista neophodna.

Ilić kaže da su dogovorene I neke vanredne zajedničke akcije, koje podrazumevaju nenajavljeni obilazak lokacija na kojima su ovakve pojave ranije primećene:

–          To su mesta gde su ranije uočena deca koja prosjače u obližnjim ugostiteljskim objektima, ili ‘’rade’’ na parkinzima, prodaju cveće ili se bave bilo kojom drugom aktivnošću neprimerenom njihovim godinama I psiho-fizičkom stanju. Ukoliko ih identifikujemo, decu ćemo odmah, na osnovu člana 322, stav 2 Porodičnog zakona, oduzeti, a protiv njihovih roditelja podići krivične prijave.  Na taj način želimo da pošaljemo jasnu poruku svima da nećemo tolerisati ovakve pojave, čiji podstrekači I inicijatori će biti najstrože kažnjavani. Radi se uglavnom o deci romske populacije ili onoj koja dolazi iz krajnje disfunkcionalnih porodica, u kontaktu sa kojima su Centru ili ostalim organima često vezane ruke. 24-oro časovna kontrola je nemoguća, ali bi multisektorska saradnja trebalo da da rezultate.

U dosadašnjem radu na zaštiti ‘’dece ulice’’, u Srbiji je 172-oje mališana obuhvaćeno nekim vidom socijalnog staranja: 2o ih je smešteno u hraniteljske porodice, a 26 u ustanove socijalne zaštite. U porodicama, s kojima će se raditi na postizanju roditeljske kompetencije, kako bi se deci obezbedili uslovi za nesmetan rast I razvoj ,79 je mališana, a 43 ih je u porodicama kojima je obezbedjena podrška kroz pružanje drugih usluga socijalne zaštite, podaci su Ministarstva rada, zapošljavanja boračkih I socijalnih pitanja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.