Izvor: JUGpress.com, 21.Maj.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O gubicima Doma zdravlja i Gradske apoteke i izmeštanju spomenika iz gradskog parka

LESKOVAC

Na današnjoj 102. sednici članovi Gradskog veća grada Leskovca imali su Dnevni red koji se sastojao od 23 tačke.

Jedna od tema o kojoj su odlučivali bio je izveštaj o sprovedenom postupku kontrole nad radom i poslovanjem Doma zdravlja Leskovac. Izveštaj je u ime komisije podnela Jasmina Ranđelović koja je rekla zakon obavezuje da se utvrdi da li je u poslovanju ove zdravstvene ustanove nastupila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj.

„Komisija je ustanovila da Dom zdravlja Leskovac na dan 3.5.2019.- godine ima neizmirena dugovanja u ukupnom iznosu od 543.351.647 dinara. Utvrđeno je da je račun Doma zdravlja u blokadi i da ukupan iznos blokade (bez kamate) iznosi 221.234.922. U tu sumu spadaju dugovanja na osnovu izvršnih presuda za neisplaćene zarade zaposlenima (neto) pripadajućih poreza i doprinosa u iznosu 129.967.365 dinara, dugovanja na osnovu izvršnih presuda po osnovu neisplaćenih jubilarnih nagrada, naknade troškova prevoza, usluga mrtvozorstva i ostalih troškova u iznosu od 16.963.391 dinar, sudski i ostali troškovi 65.298.006 dinara i obaveze u vezi sa primenom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invalididtetom i troškovi prinudne naplate u odeljenju NBS u Kragujevcu u iznosu od 9 miliona dinara. Van blokade računa nalaze se dugovanja u iznosu od 178.240.653 dinara i tu su neisplaćene zarade uposlenih koji nisu podneli tužbu, neisplaćeni porezi i doprinosu po osnovu presuda, doprinosi po osnovu beneficiranog radnog staža za zaposlene do 31.12.2008. i u peeriodu od 1.1.2009.-31.12.2009. po rešenju Poreske inspekcije, kao i iznosi potraživanja po sudskim predmetima koji su u toku. Samo kamate na dan 3.5.2019. godine iznosi 143.876.072. dinara. Na osnovu Zakona o stečaju ustanovljena je trajna nesposobnost plaćanja Doma zdravlja. Kako u budžetu Grada Leskovca nisu obezbeđena sredstva u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, komisija predlaže da Gradsko veće obrati Ministarstvu zdravlja koje bi predložilo Vladi Republike Srbije da donese odluku o obezbeđivanju nedostajućeg iznosa Gradu Leskovcu kao osnivaču Doma zdravlja Leskovac iz budžeta Republike Srbije.“

Sličan problem je i sa radom i poslovanjem „Apoteke Leskovac“, jer je ova ustanova na dan 3.5.2019. godina dugovala 455.138.537 dinara. Od ove sume 425.720.687 dinara (osnovni dug 374.297.434., a kamata 51.423.253 dinara) su obaveze dobavljačima za materijalne troškove, lekove i medicinska sredstva za koje još uvek ne postoji sudska presuda, kao i obaveze za dobavljače sa izvršnim sudskim presudama, obaveze prema radnicima sa izvršnim sudskim presudama, sudkse takse i takse NBS. Neisplaćene zarade u bruto iznosu čine 29.417.850 dinara. I kod ove ustanove nastupila je trajnija nesposobnost plaćanja, jer nije u mogućnosti da sama izvrši plaćanje navedenih dugovanja. Komisija je, kao i u slučaju sa Domom zdravlja, predložila Gradskom veću da se obrati Ministarstvu zdravlja, kako bi to ministarstvo predložilo Vladi Republike Srbije da donese odluku o obezbeđivanju nedostajućeg iznosa Gradu Leskovcu kao osnivaču Apoteke Leskovac, kao solidarnom dužniku, iz budžeta Republike Srbije.

Doneta je i odluka o izmeštanju spomenika i spomen obeležja u Bloku I, celina II PGR 1 u Leskovcu.

Naime, radi se o spomeniku sa spomen pločom narodnom heroju Kosti Stamenkoviću , spomeniku Tomi Zdravkoviću i spomen ploči palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Nove lokacije se nalaze takođe na istoj katarskoj parceli.

Spomenik Kosti Stamenkoviću nalaziće se u južnom delu parka ispred garnizona, spomenik Tomi Zdravkoviću biće lociran na prostoru planiranog keja, a spomen ploča palim borcima u zelenom pojasu trga uz glavnu pešačku zonu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.