Izvor: JUGpress.com, 11.Apr.2023, 17:59

Novi vrtić u Leskovcu, ugovor potpisan sa ministrom prosvete

BEOGRAD-LESKOVAC-NOVI PAZAR

Sporazumi o izgradnji dva nova vrtića u Leskovcu i Ćićevcu, kao i ugovor o izgradnji i finansiranju nove kombinovane dečije ustanove u Novom Pazaru, potpisani su danas u Vladi Republike Srbije u Beogradu.

Sporazume su potpisali ministar prosvete, Branko Ružić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednica opštine Ćićevac, Mirjana Krkić, dok je sa gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem i predstavnikom izvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radova Markom Radonjićem, potpisan ugovor o izgradnji i finansiranju novog objekta za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Novom Pazaru.

„Izgradnjom novih vrtića i povećanjem njihovih kapaciteta, kao i podizanjem kvaliteta vaspitanja i obrazovanja na svim nivoima ispunjavamo naše strateške ciljeve. Današnjim potpisivanjem sporazuma i ugovora stvorićemo uslove za prijem, u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, 590 novih mališana, za šta smo izdvojili značajna sredstva, oko 577 miliona dinara. Podrška razvoju i vaspitanju dece od najranijih uzrasta, je naš prioritet“, izjavio je ministar Branko Ružić.

VRTIĆ U LESKOVCU ZA 120 MALIŠANA KOŠTAĆE 113 MILIONA DINARA

Za novi objekat u Leskovcu, kojim će biti obezbeđeno 120 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u 6 grupa, izdvojeno je preko 113 miliona dinara. Objekat će se prostirati na površini od 780 metara kvadratnih, a završetak radova planiran je u roku od 10 meseci od potpisivanja ugovora.

“Sporazumom o izgradnji vrtića koji smo danas potpisali pokrenuli smo realizaciju izuzetno značajnog projekta za grad Leskovac. Novi objekat Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ će povećati kapacitete za boravak dece u vrtićima, što neće u potpunosti zadovoljiti potrebe našeg grada, ali je korak bliže ka rešavanju situacije u kojoj se nalazimo.

Sa povećanjem broja zaposlenih u našem gradu, a samo u periodu od 2016. do kraja 2022. u Leskovcu su se zaposlile 7.322 osobe i naš grad se nalazi na trećem mestu u Srbiji po broju novozaposlenih, ne računajući prestonicu, beležimo i trend povećanja broja zahteva za boravak dece u predškolskoj ustanovi. Zato su izgradnja novih objekata i uključivanje privatnih vrtića u sistem subvencija značajni za nas“, izjavio je Goran Cvetanović gradonačelnik Leskovca.

U NOVOM PAZARU 270 NOVIH MESTA

Nova kombinovana dečija ustanova, „Naše dete“, u Novom Pazaru, prostiraće se na više od 1900 metara kvadratnih i obezbediće 270 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, koja će biti podeljena u 14 grupa. U izgradnju novog objekta biće uloženo više od 210 miliona dinara, a završetak radova planiran je u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik Nihat Biševac istakao je da je izradnja vrtića”Naše dete” u okviru Predškolske ustanove “Mladost” izuzezno značajan projekat za Novi Pazar, jer će se funkcionalnošću novog objekta predškolske ustanove rasteretiti lista čekanja za upis u vrtiće, na kojoj je trenutno oko 350 mališana.

„Prema planu, novoizgrađeni objekat imaće oko 1.900 metara kvadratnih savremeno opremljenog prostora, za oko 270 mališana. Nama je najvažnije da deca vreme van svojih porodica provode u najboljim uslovima ali i da njihovi roditelji budu zadovoljni uslugom, a vaspitači radnim okruženjem. Reč je o objektu u centru grada, prema kome gravitira sve više ljudi, pa je povećanje kapaciteta neophodno. Investicija vredna 210 miliona dinara dragocena je i sa stanovišta podrške dugoročnoj politici lokalne samouprave i našoj opredeljenosti da posebnu pažnju posvećujemo najmlađima i neprekidno unapređujemo sistem obrazovanja i vaspitanja”, rekao je gradonačelnik Biševac.

U ĆIĆEVCU MESTA ZA 200 MALIŠANA

Izgradnjom novog vrtića, „Čarolija“, u Ćićevcu stvoriće se uslovi za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja još 200 mališana koji će biti podeljeni u 10 grupa. U izgradnju ovog objekta, koji će se prostirati na preko 1300 metara kvadratnih, biće uloženo nešto više od 254 miliona dinara, a završetak radova se očekuje 10 meseci od potpisivanja ugovora.

„Predškolska ustanova „Čarolija“ funkcioniše u jednom centralnom objektu u samom Ćićevcu, koji je sagradjen 1956.godine za potrebe tadašnje ambulante, isti je adaptiran 1972. godine za potrebe predškolske ustanove, u kom prostoru i dalje funkcioniše. Dalja adaptacija ovako stare zgrade nije moguća, a i naše trenutne potrebe i broj dece prevazilaze ovaj prostor. Izgradnja novog vrtića će potpuno promeniti sliku predškolskog obrazovanja dece u našoj opštini. Najveću korist će imati naši najmlađi i njihovi roditelji, a nakon toga i lokalna samouprava jer će manje sredstava ulagati u adaptaciju i popravke dotrajale zgrade i instalacija u njoj. Posebno je značajno to što će naši najmlađi dobiti prostor izgrađen po najnovijim standardima u kom će se nesmetano razvijati i odrastati u najosetljivijem periodu života“, rekla je povodom potpisivanja predsednica opštine Ćićevac, Mirjana Krkić.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom sprovodi projekat izgradnje novih vrtića u okviru programa „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.“

Ovaj program, osim proširenja kapaciteta od 11000 novih mesta kroz izgradnju 23 nova objekta u 22 lokalne samouprave i proširenje i adaptaciju postojećih predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta, kao i senzibilisanje i edukacija roditelja o ovom pitanju. (kraj) JM/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.