Izvor: JUGpress.com, 18.Jul.2023, 18:37

Novi sastanak radnika „Džinsija“ i predstavnika lokalne samouprave, novinarima opet zabranjen pristup

LESKOVAC

Radnici „Džinsija“ i danas su se okupili ispred zgrade opštine i tražili razgovor sa čelnicima lokalne samouprave. Njima je to i omogućeno, a, kao i pre par dana, medijima nije dozvoljeno da prisustvuju ovom sastanku.

Sa radnicima su, kako saznajemo, razgovarali načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu Olivera Pešić i sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << skupštine Zoran Vukašinović koji je rekao da radnici „Džinsija“ treba da znaju da u zaštiti njihovih interesa stoji pre svega gradonačelnik, kao i državno rukovodstvo i kabinet predsednika države, prenose naši izvori.

„Nemojte da mislite da ne znamo karakter investitora koji je tu bio, da ne znamo sve njegove osobine. Zato nam i nije otišao objekat kad smo pregovarali, nego je ostao u svojini grada, tako da znamo kakvi su pregovarači i koji su problemi”, tvrde naši izvori da im je rekao Vukašinović.

Miloš Cvetanović je rekao da je u pregovorima sa italijanskom firmom „Aunde“, koja bi trebalo da preuzme radnike „Džinsija“, rečeno da ide minimalna zarada, da će se povećati za 5000 nakon šest meseci, te još 5000 nakon godinu dana, rekli su nam radnici .

„Ja ću pričati opet s njima, ali mi ne možemo da utičemo na to koliku platu će poslodavac da da. Ja ću im preneti da šivači nisu zadovoljni tom ponudom, te da oni razmisle o povećanju zarade radnika. Veći broj šivača će im se javiti ukoliko im startna plata bude 50.000 kao što su imali u „Džinsiju“, a na šta se dodavao i topli obrok i slične beneficije,“ tvrde radnici da im je rekao Cvetanović.

Neki od radnika koji su bili na razgovoru u „Aundeu“ rekli su na ovom sastanku kako im je rečeno da će plata biti 43.000, nakon šest meseci 46.000, a nakon godinu dana 49.000, te da trenutno traže samo 50 radnika kako bi započeli proizvodnju, ali i da nisu znali da kažu radnicima šta i kako planiraju da organizuju proizvodnju.

Načelnik Cvetanović je pak rekao radnicima da je italijanski investitor pristao da 1. septembra ima uposlenih 300 radnika, što znači da samo 50-ak radnika ne bi bilo zaposleno od onih koji su ostali bez posla u „Džinsiju“.

„Mi sa firmom „Aundi“ pregovaramo još maja meseca”, preneli su nam radnici da im je rekao Cvetanović.

Rekao im je , kažu i da lokalnim vlastima nisu oni tek tako pali na pamet već da sa njima pregovaraju jer vide da imaju najbolje finansijsko stanje, najviše zaključenih ugovora za posao i da veruju da će zato najduže i trajati.

Radnici su nam preneli i da im je Cvetanović rekao da su za prostor „Sintetike“ zainteresovani i „Auto stop“, „Beneton“, “Ledžent“, „Martini vesto“, jer je taj prostor idealan za tekstilnu industriju.

Rekao im je, kažu i da lokalner vlasti “ne žele da taj prostor daju nekom ko će da nam plaća zakup i zaposli 30 ili 50 radnika i da ih posle šest meseci otpusti. Nama je u interesu da radnici tamo rade narednih barem 10 ili 15 godina.

Kažu i da im je Cvetanović rekao kako se oni trude da stvore što više mogućnosti i izbora i da je na radnicima da odluče hoće li to biti „Aundi“, „Jura“, „Erenli“ ili još neko.

Cvetanović je rekao da će ispuniti i obećanje koje dato radnicima na prošlom sastanku, te obaviti razgovore sa direktorima banaka u Leskovcu oko sagledavanja radnika koji imaju kredite.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu Olivera Pešić pojašnjavala je propise radnicima i kakva su njihova prava oko eventualnih prekida radnog staža, novčane nadoknade i slično.

Radnici su nam preneli da ništa konkretn nisu čuli oko situacvije sa Džinsijem, njihovog statusa tamo kao ni isplate onoga što im ta firma duguje i rešavanja rupa u radnom stažu.

Naši sagovornici kažu da oni od rukovodstva grada očekuju da utiče na rešavanje svih tih pitanja i problema sa Džinsijem a da će novi posao oni sami da traže jer im ponuđeno u “Aundiju” ne odgovara. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.