Izvor: Radio 021, 13.Dec.2018, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove krivične prijave zbog nestalih beba, roditelji tvrde da imaju dokaz da se "muljalo"

Više roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena iz porodilišta podnelo je nove krivične prijave, po kojima su tužilaštvo i policija počeli da postupaju u Kragujevcu, Požarevcu, Kruševcu, Nišu, Kraljevu i Leskovcu.

Ovo je za "Novosti" potvrdio Radiša Pavlović, predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba.

"Podneto je 56 krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijava, od čega 26 u Kragujevcu, a tužilaštvo je dalo policiji nalog za postupanje. Ovde nije reč o novim slučajevima, već o ranijim, ali smo našli model kako da tužilaštvo ne odbije postupanje zbog zastarelosti", kaže Pavlović i dodaje da i roditelji i Udruženje i dalje vode svoje, paralelne istrage.

On tvrdi da su došli i do prvog velikog dokaza, koji bi mogao da preokrene celu priču i rezultira hitnim nadzorom nad bolnicama i porodilištima. U pitanju su dupli protokoli porođaja u slučaju Slobodanke Milošanović iz Požarevca, koje su otkrili. Dva protokola za istu porodilju razlikuju se ne samo po brojevima, već i po tome što se vidi da je jedan prepravljan.

"To je prvi konkretan dokaz da su u bolnicama rađeni dupli protokoli i da se 'muljalo'. U Požarevcu imamo i ženu koja je u istom porodilištu rodila blizance, a u dokumentaciji je navedeno da je imala abortus. Policijska uprava Požarevac dobila je nalog tužilaštva da ispita ovaj slučaj", tvrdi Pavlović.

Kako objašnjava, nove istrage se rade u skladu sa postojećim krivičnim zakonodavstvom, koji je mogao i ranije da se primenjuje, ali nije postojala povoljna klima za to. Članovima Udruženja je cilj, kako naglašava, da dokažu da su zajedničke istrage policije i roditelja moguće i bez donošenja novog zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a protiv kog su se pobunila sva roditeljska udruženja jer nudi odštetu, a ne istinu.

Ukoliko se kasnije dokaže da je u pitanju organizovana otmica beba radi preprodaje, u šta roditelji nestalih mališana sumnjaju, "bebi aferom" bi moglo da se bavi i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Princip nestanka beba u svim slučajevima bio je isti - novorođenčad su bila rođena živa, da bi kroz dan-dva naprasno preminula. Roditelji nisu mogli ni da vide, a kamoli da preuzmu i sahrane telo. Rezultate obdukcije nisu dobijali, a podaci u zvaničnim dokumentima nisu se poklapali.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Kragujevac,   Kruševac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.