Nova oprema za bolju kontrolu pijaće vode u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova oprema za bolju kontrolu pijaće vode u Leskovcu

U postojećoj laboratoriji Fabrike za prečišćavanje vode u Gorini, kod jezera Barje iz koga se vodom za piće snabdeva 100.000 Leskovčana, radiće se mikrobiološke i hemijske analize koje, između ostalog, ukazuju i na pojavu toksičnih algi.

Grad Leskovac je novčano potpomogao opremanje fizičko - hemijske laboratorije i najsavremenijih mikroskopa uz pomoć kojih će se vršiti sve potrebne analize.

Reč je o preventivnim analizama, a na ideju je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rukovodstvo rukovodstva Leskovca koje je i uložilo 800.000 dinara preko Fonda za zaštitu životne sredine za kupovinu neophodnih aparata. Ostatak od 550.000 je obezbedilo samo preduzeće “Vodovod” - kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je simbolično mikroskope predao radnicima u ovoj fabrici na korišćenje.

Ove analize sirove jezerske vode dva puta godišnje vrši Institu za javno zdravlje “Batut“. U  laboratoroji u okviru Fabrike vode u Gorini vršiće se iste analize jednom nedeljno i, ukoliko se dobije bilo koji negativni signal, alarmiraće se “Batut”.

Ispitivanja vode će vršiti diplomirani biolozi koji su prošli obuku za rad na aparatu, što znači da neće biti dodatnih zapošljavanja.

Opasnost od pojave toksičnih algi na jezeru “Barje“ ne postoji, ali želimo da pokažemo da smo odgovorna lokalna samouprava koja ne želi da se naši sugrađani nađu u sličnoj situaciji kao građani Užica ili nekih drugih mesta koja su imala problem sa vodom za piće - kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Gradsko preduzeće “Vodovod” pokrenulo je inicijativu za zabranu ribolova na akumulacionom jezeru “Barje“ i za rušenje objekata na tom potezu, a inicijativa je predložena na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Udruženja ribolovaca gde je zatražena striktna primena postojećih zakona.

Preduzećemo sve mere kojima će svaki ribolov na vodozahvatu Barje biti obustavljen, a svi građevinski objekti, koji nisu u funkciji monitoringa, odnosno zaštite voda, biće što skorije, uklonjeni - kazala je Kosara Ilić, savetnica u "Vodovodu".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.