Niko ne zna šta se krije ispod Leskovca

Izvor: juGmedia, 22.Jul.2016, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne zna šta se krije ispod Leskovca

LESKOVAC – U Leskovcu je trenutno otvoreno na desetine gradilišta ali se postavlja pitanje da li će na kraju biti „veća dara nego maslo“ jer prilikom izvođenja radova dolazi do jako čestih pucanja stare vodovodne mreže, presecanja kablova i kanalizacionih cevi pošto grad za veći deo svoje površine ne poseduje katastar podzemnih instalacija.

Podzemna „mapa“ grada drastično bi smanjila troškove, ali i vreme potrebno za rešavanje kvara na vodovodnim i kanalizacionim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kvarovima.

Investitori i izvođači radova, i da žele, ne koriste propise i katastarske mape podzemnih vodova, jer one ne postoje.

Leskovac nikada ranije nije pristupio izradi katastra vodova ili izradio svoje propise u cilju uvođenja ove veoma važne evidencije.

Obavezu snimanja novopostavljenih vodova doneteo je sadašnji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dok je bio na čelu lokalnog parlamenta, ali od tada je katastarski pokrivena samo nova podzemna mreža.

Postoje čitava područja u gradu gde telefonski kablovi nisu ucrtani u geodetske mape, kao i da se pojedini semafori napajaju strujom ali da ne postoje podaci o podzemnim vodovima. 

Prvi katastar je napravljen na moje insistiranje u Prvomajskoj ulici, između Doma zdravlja i Opšte bolnice. Tu je toliko zbog tih problema bilo nepredviđenih radova i toliko je bila isprepletena mreža. Bilo je i neverovatnih pozicija da kanalizaciona mreža bude iza vodovodne, što je potpuno nedozvoljeno. Sada, gde god se nešto novo radi pravi se taj katastar„, kaže gradonačelnik Goran Cvetanović.

Zbog toga je i jako mali deo Leskovca pokriven tom mrežom.

Za ove stare ulice u kojima ništa nije rađeno, one bi morale da se raskopaju pa da se zabeleži gde se šta nalazi. To je previše skupa investicija. Kako šta završavamo to se odmah notira„, tvrdi Cvetanović.

I dok u pojedinim delovima grada zbog nepostojanja „mape“ radnici gradskog Vodovoda često ne mogu ni da pronađu ventil kako bi zatvorili vodu zbog pucanja cevi, u drugim sređenim delovima kvarovi se maltene prikazuju sami.

Tehnički smo, što se toga tiče, jako dobro opremljeni i postavljamo određene aparature koje nam pokazuju gde curi voda i u kojoj količini„, objašnjava nam gradonačelnik.

Šta je zapravo katastar „podzemlja“

To je grafička baza podataka, u analognom ili digitalnom obliku, svih vodova i podzemnih objekata položenih, izgrađenih, postavljenih na teritoriji grada Leskovca, na osnovu dokumentacije korisnika o starim vodovima i dokumentacije snimanja novih instalacija.

Dakle, ovom evidencijom pokrivene su vodovodne, kanalizacione, toplovodne, parovodne, elektroenergetske, telekomunikacione, naftovodne, gasovodne i drenažne instalacije.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.