Nekad je azil gori od ulice

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad je azil gori od ulice

Slika iz azila za pse u Leskovcu, gde zaposleni svedoče da životinje jedu jedne druge zbog gladi, šokirale su javnost.

I ovu zimu su na ulicama dočekale hiljade napuštenih životinja i pasa lutalica. Svako bi pomislio da su u azilima na sigurnom, međutim jezive slike iz Leskovačkog azila upozorile su da je ponekad čak i ulica može da bude bolji izbor. Ipak, lutalice se moraju skloniti sa ulica na human i efikasan način, što je u drugim gradovima Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što je Kragujevac, normalna stvar, kako tvrdi rukovodilac prihvatilišta Milutin Tasić.

„Svi psi koje vlasnici dovedu, pored normalno vode i hrane dobiju vakcinu, čišćenje od parazita, tako da sutradan možete da dobijete potpuno zdravog psa“, kaže on.

Ovo prihvatilište funkcioniše na najbolji način već sedam godina zahvaljujući subvencijama grada i ljudima dobre volje, međutim da bi se smanjio broj lutalica potrebno je raditi na svesti građana o ovom problemu, počevši od najmlađih, kroz edukativne programe.

Pored ove, Branko Jelčić iz beogradskog sektora za zoohigijenu napominje i činjenicu da bi ipak trebalo proširiti kapacitete azila u gradu.

„Kapaciteti su zadovoljavajući za potrebe grada, mada bi bilo dobro da se povećaju u narednim godinama kako bi veći broj pasa bio sklonjen sa ulice“, kaže on i dodaje da će se truditi da se u narednom periodu posveti pažnja sklanjanju pasa sa takozvanih crnih tačaka gde je povećan broj ujeda.

Među mnogim uzrocima problema, rukovodioci azila u Srbiji upozoravaju na sve češću pojavu takozvanih „hordaša“, koji skupe ponekad i više od pedeset životinja koje su bez ikakve kontrole i kojih, bez sterilizacije, gotovo uvek triput više završi na ulicama.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.