Neizvesnost u UMI-peku

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesnost u UMI-peku

Više od stotinu radnika Mlinsko-pekarske industrije "Umi-pek" u Leskovcu pet meseci čeka da se vrati na posao. Danas su ponovo dobili nova rešenja o odsustvu i nova obećanja.

Radnici Mlinsko-pekarske industrije "Umi-pek" u Leskovcu već pet meseci strpljivo čekaju da se vrate na posao.

Proizvodnja, pre svega, u pekari prekinuta je početkom novembra prošle godine. Tada su radnici poslati na plaćeno odsustvo od 45 dana. Posle novogodišnjih praznika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usledilo je novo rešenje.

Danas su se svi radnici javili na posao, ali ponovo su ih dočekala  rešenja o plaćenom odsustvu, sada na 30 dana, ali i nova obećanja.

Neivesnost se nastavlja, a radnici više ne veruju da će se uskoro vratiti na svoja radna mesta kao što su očekivali.

"Ne znamo više šta da mislimo i čemu da se nadamo. Ne možemo više ni svoje porodice da prehranjujemo. Počinjemo da verujemo da firma više nikada neće stati na noge", kaže Nenad Milenković, predsednik sindikata leskovačkog "Umi-peka".

Ne nada se mnogo ni Slobodan Janjić, vozač "Umi-peka": "Ceo radni vek sam ovde, trideset tri godine, i ne mogu da verujem da sam ostao bez posla."

Ima li budućnosti za "Umi-pek"

U međuvremenu, vozni park je prepolovljen, imovina se polako rasprodaje kako bi se namirili poverioci. I sami radnici vide sud kao jedini način da naplate zaostala potraživanja koja, pojedinačno, dostižu i milion dinara.

"Svestan sam da tako činim štetu svom preduzeću, ali ja drugi izlaz ne vidim", objašnjava radnik "Umi-peka" Trifun Kocić. "Kad sam video da se prodaje žito iz robne rezerve bez ičijeg odobrenja, shvatio sam da Umi-pek nema budućnost,"

Brojna obećanja vlasnika, od obustavljanja proizvodnje početkom novembra prošle godine, još nisu ostvarena. Sve bi bilo lakše, kažu, da dugovanja nisu dostigla 4 miliona evra. Idećeg meseca na naplatu stiže i kredit podignut prošle godine.

Rešenje problema rukovodstvo "Umi-peka" vidi u strateškom partneru i izmeštanju sedišta firme u Pančevo.

"Izvesnije je pokretanje proizvodnje od stečaja, javio se strateški partner", tvrdi direktor preduzeća Zoran Simonov. "Ne mogu da kažem kada, ali odgovorno tvrdim da bi pekara, mlin i silos trebalo uskoro da počnu sa radom."

Od aprila 2008. vlasnik većinskog dela kapitala je preduzeće "Krisma agrar" iz Šida.

Bez plata, penzijskog i socijalnog osiguranja skoro dve godine i, što je najgore, bez posla, radnici će do kraja nedelje pomoć potražiti i kod rukovodstva grada, ali i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.