Nebriga države i kriza zatvaraju leskovačke lokale

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebriga države i kriza zatvaraju leskovačke lokale

Samo u prošloj godini je 327 preduzetnika iz Leskovca zatvorilo svoje radnje, a od 2010. do danas skoro 3.000 njih rešilo je da ugasi svoj posao.

Lokalni privrednici i trgovci kažu da su prinuđeni da stavljaju katanac jer nemaju mušterija, a u ovoj sredini nema ko da kupuje njihovu robu ili da koristi njihove usluge.

Kriza je proizvod velikog siromaštva i nebrige države za domaće preduzetnike. Prepušteno je lokalnim samoupravama da sami određuju visinu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dažbina, pa je tako u Leskovcu porez na imovinu povećan i za 300 procenata - kaže Olivera Jović, predsednica Opšteg udruženja preduzetnika u Leskovcu.

Najveći "pomor” privrednika desio se u Ulici Svetozara Markovića, trgovinskoj zoni gde na svakoj trećoj radnji stoji katanac sa obaveštenjem da se lokal izdaje. Slične scene su i sa lokalima u Starom zanatskom i u Elu centru. Lokali se izdaju, a pojedini, i to u strogom centru grada, "čekaju” i po dve godine. Prazna su i četiri od petnaestak lokala na Širokoj čaršiji.

U nekadašnjem "srpskom Mančesteru” sa 36.000 nezaposlenih, promenilo se sve, a mnogi njegovi stanovnici počinju da ga nazivaju gradom duhova.

Grad Leskovac ima Sertifikat za povoljno poslovno okruženje, ali on skoro da ničemu i ne služi.

Biti privrednik u Leskovcu je kao kada posadite cvet koji niko ne zaliva i on na kraju uvene - upoređuje Olivera Jović.

Prema statističkim podacima, u 2010. godini u leskovačkom kraju je bilo 3.482 preduzetnika, a u 2014. godini 3.240.

Privrednici u Leskovcu više ne veruju u pomoć malom biznisu i buđenje preduzetničkog duha.

Povoljno poslovno okruženje nije brži šalter u opštini i nije papir koji se kači u kancelariji gradonačelnika ili baner na nekom sajtu. To je kupac za našu papriku, višnju, pljeskavicu. To je kupac za program koji prave programeri koji žive u Lekovcu, a koristi ga cela planeta. Naše okruženje je cela planeta - zaključuje Olivera Jović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.