Nastavljena akcija preventivnih pregleda

Izvor: JUGpress.com, 28.Okt.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena akcija preventivnih pregleda

LESKOVAC

Po običaju poslednja nedelja u mesecu iskorišćena je da bi se građanima omogućili preventivni pregledi u Domu zdravlja i opštoj bolnici. U okviru ovonedeljne akcijekoju na nivou čitave Srbije sprovodi Ministarstvo zdravlja, građani su mogli da urade ultrazvuk abdomena i mamografiju, kao i analizu krvi na holestorol i triglicirede.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ističe da je preventiva >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je nešto što je dominatno u medicini i da se tu rešava 70 do 80 odsto slučajeva.

„S obzirom da veliki broj naših sugrađana nema zdravstvene knjižice, imaju priliku da na ovaj način provere svoje zdravstveno stanje. Dosadašnji rezultati pokazuju da su efekti ove akcije veliki i nastavićemo da radimo i u narednom periodu. Očekujemo za 10 – 15 dana da krenemo sa preventivnim pregledima u svim mesnim zajednicama u organizaciji Opšte bolnice, Doma zdravlja i Grada Leskovca i da građane sa zdravstvenim problemima usmerimo na dalje preglede.“

„Do 12 časova urađeno je 206 laboratorijskih analiza, 23 mamografije i 172 ultrazvučna pregleda abdomena“ rekao je Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

„Jako je veliki odziv, ali mi i pored gužve nećemo vratiti nijednog pacijenta kako bi svi koji su došli bili pregledani. Današnje preglede radimo sa tri ultrazvuka i verujem da smo jedini u Srbiji koji danas rade sa toliko uređaja. Razlog tome je svakako veliki broj građana koji se javio na preglede. Ovom prilikom opet apelujem na sve naše građane da, kad je ova vrsta pregleda u pitanju, ne dolaze svi ujutru, jer se tako stvaraju gužve.“

Statistički podaci kažu da je ove godine urađeno 6.429 pregleda. Od toga kardioloških pregleda 796, endokrinoloških 357, ginekoloških 203, uroloških 128, oftamoloških 703 i 294 pregleda mladeža. Na mamografiji i ultrazvuku obavljen je 2.481 pregled, od toga 1.247 ultrazvuka abdomena. Urađeno je i 2.199 laboratorijskih analiza, kao i 796 merenja pritiska i EKG.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.