Izvor: JUGpress.com, 14.Feb.2024, 21:10

Narodni muzej odgovara: Sramota bi bila da je Leskovac izostavljen iz programa proslave

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu želi da se obrati javnosti povodom saopštenja Gradskog odbora Demokratske stranke Leskovac .

Narodni muzej u Leskovcu, kao ustanova kulture koja poslednjih godina u oblasti muzeologije podiže standarde čuvanja i prezentovanja kulturno istorijske baštine ima tu privilegiju i čast da bude deo proslave Dana državnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i ustavnosti – Sretenje 2024. godine.

Organizaciju programa proslave vrši VLADA REPUBLIKE SRBIJE. U okviru proslave po prvi put je organizovano otvaranje više izložbi u muzejima u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Užicu, Kraljevu, Zaječaru, Prokuplju i Aranđelovcu. Organizovanje ovih izložbi predstavlja samo jedan segment, tj. uvod u dešavanja državne proslave koja se organizuje 15. i 16. februara. Treba napomenuti da se u Beogradu program održavao u nekoliko nacionalnih muzeja.

Ministarstvo kulture Republike Srbije u čijoj resornoj nadležnosti je i Narodni muzej u Leskovcu koordiralo je održavanje izložbi u više gradova u ime Vlade Republike Srbije. Imajući u vidu da je domaćin proslave Dana državnosti Vlada Republike Srbije, delegirala je svoje predstavnike u 10 muzeja u kome su održavani programi. Kao domaćin izložbe u Leskovcu delegirana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelna Tanasković. Ministarka kulture Maja Gojković je prisustvovala otvaranju izložbe „Nadežda Petrović – boje života“ održane u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Želimo da se zahvalimo ministarki Tanasković na poseti i izdvojenom vremenu i želji da se nakon otvaranja izložbe upozna sa postavkama leskovačkog muzeja i istorijom Leskovca.

Nasuprot saopštenju gradskog odbora Demokratske stranke, sramota bi bila da je Narodni muzej Leskovac izostavljen sa proslave ovog za Srbiju važnog datuma.

Narodni muzej ima odličnu saradnju sa Ministarstvom kulture Republike Srbije o čemu svedoči i 8 podržanih projekata iz različitih oblasti zaštite kulturnog nasleđa tokom 2023. godine. Narodni muzej Leskovac je na preporuku Ministarstva kulture predstavljao Republiku Srbiju na Međunarodnoj berzi arheoološkog turizma u Italiji 2023. godine.

Pozivamo sve naše sugrađane i goste našeg grada da iskoriste nastupajuće praznike i posete Narodni muzej u Leskovcu, obiđu njegove postavke i izložbu Sretenje 2024 – odlikovanja dinastija Obrenović i Karađorđević uz stručno vođenje. Sve aktivnosti tokom praznika su besplatne.

Dobro došli u Narodni muzej Leskovac !(kraj) saopštenje/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.