Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2020, 17:56

Nakon pisanja JUGpressa konferencija za novinare na gradilištu leskovačkog trga

LESKOVAC

Nakon jučerašnjeg pisanja JUGpressa i objavljivanja fotografija na kojima se vidi da na budućem leskovačkom trgu nema radnika niti s eizvode bilo kakvi radovi, danas je održana konferencija za novinare na toj lokaciji.

Za slikanje su tu bile i mašine koje su nešto kopale kao i nekoliko radnika.

Kažemo za slikanje jer već u 14 h nisu više radile mašine a nije bilo ni radnika.

„Nalazimo se na jednom od najvećih gradilišta u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << našem gradu“ rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović tokom obilaska radova na izgradnji Gradskog trga, na koji se odlučio, kako je sam rekao, pre svega na osnovu insistiranja medija, ne pojašnjavajući tačno kojih.

Vrednost investicije je 223 miliona dinara. Trg će biti izgrađen na 8600 kvadratnih metara, biće uređeni i trotoari na Bulevaru na površini 2700 metara kvadratnih, što znači da će u centru grada biti uređena površini od 11.300 kvadratnih metara.

„Radovi su počeli polivnom decembra, rok za izgradnju je godinu dana, tako da imamo mogućnost da do kraja godine završimo izgradnju Gardskog trga. Kompletni sadni materijal i deo drveća je prebačen u park u ulici Kralja Petra Prvog, fontana je izmeštena u park Devet Jugovića, gde će radovi biti završeni u toku ovog meseca, a vrednost te investicije je 5,9 miliona dinara“ podsetio je gradonačelnik Cvetanović.

Direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić je rekao da su danas počeli radovi na iskopu za izgradnju pozornice i tehničkih prostorija u kojima će biti smeštena oprema za regulisanje rada fontane, sistema za zalivanje zelenila i elektroenergetske instalacije.

„Kada se to završi moći će da se kaže da je završen najteži deo posla, s obzirom da je na većem delu trga urađena stabilizacija tla. Danas se izvode i radovi na platou ispred Robne kuće, a nakon toga nas očekuju radovi na izgradnji vodovodne mreže, nastavku izgradnje kanalizacione mreže, zatim ostaje izgradnja razvodne elektroenergetske instalacije. Očekujemo da stignu i granitni ivičnjaci koji će biti ugrađeni pored Bulevara Oslobođenja, zatim ide asfaltiranje tog dela bulevara i biciklističke staze, te priprema za popločavanje i završetak radova.“

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, je pojasnila da će na gradilištu biti postavljene ploče u prirodnom granitu.

„Popločane površine će biti jako svetle boje, jer, ako već moraju te površine da budu popločane, one će svojom svetlošću doprinositi komforu trga tako što će privlačiti manje svetlosti i toplote, čime će i boravak na ovom mestu biti prijatniji. U kasnijoj fazi izgradnje biće postavljeno zelenilo, kao i klupe koje će biti od granita sa drvenim sedištima. Biće postavljeni i info paneli koji manjkaju našim građanima za obaveštenja, naročito onima koji ne posećuju portale… Imaćemo i pozornicu, koja će biti stepenasta.

Grebenarevićeva je najavila i izgradnju spomenika na trgu.

„Imamo podest za spomenik, koji će dati akcenat trgu. Taj spomenik biće vajarsko delo, oslikavaće duh našeg groda, spomenik našeg duha i mentaliteta. Nadam se da će to biti spomenik ideje, a ne neke ličnosti i da će vajari uspeti da uhvate momenat nas građana koji ćemo živeti ovde i da ćemo dobiti prostor koji će, u stvari pozornicom i podestom, oblikovati neke pravce starog Leskovca. na samom ulasku u trg biće mapa i karta starog leskovca za sve one koji su zaboravili kako je to izgledalo. Ne zaboravimo i parternu fontanu, koja će biti tu nadam se više na radost dece nego starijih… U okviru zelenog pojasa smo se trudili da imamo što više drveća koje će stvarati hladovinu i konfor za klupe koje će tu biti postavljene.“

Sobzirom na činjenicu da građani često primećuju da se na Gradskom trgu ne izvode nikakvi radovi novinar JUGpressa je pitao ko je odredjivao vreme od godinu dana za ove radove kad je očiglendo d aoni mogu da se završe za kraći rok kao i kako grad grad plaća radove, Grebenarević je rekla da postoji dinamički plan da se nešto postigne.

„Izvođač je u početku probijao taj dinamički plan. U poslednjih mesec-dva je bilo velike stagnacije, ali i rešenost da se stigne dinamički plan. Radi se o tome da, bez obzira da li smo u minusu ili plusu, mi moramo da pratimo dinamički plan koji kaže kada se polažu ploče, instalacije i mislim da tu neće biti problema…“

„Mi smo radove počeli pre zime i nismo bili sigurni da li ćemo moći po lošem vremenu da izvodimo radove“ pojašnjava i Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“.

„Na osnovu toga i iskustva sa prethodnih gradilišta je određen plan. Mi plaćamo samo radove koji su izvedeni i ono što je urađeno po pozicijama koje stoje u ugovoru, a ne po tome ko je koliko sati radio. Očekujemo da radovi budu završeni u roku, jer smo blizu predviđene dinamike izvođenja radova”, tvrdi on.

Na našer pitanje da li je tačno da je šut sa prostora gde se gradi Gradski trg odvežen u „Zelenu zonu“, Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“, je rekao da je odvežen na deponiju.

„Grad Leskovac raspolaže deponiju za takav materijal i šut je odvežen tamo. Nemamo informaciju da je odvežen u „Zelenu zonu“, rekao je Nikolić koji nije odgovorio na pitanje a gde se nalazi ta deponija.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.