Nakit kroz vekove

Izvor: juGmedia, 23.Dec.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakit kroz vekove

Sinoć je u galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena izložba „Nakit kroz vekove“ magistra likovne grafike Ivane Stanković,  filigranarke iz Leskovca.

Leskovčani će izložbu moći da posete u periodu od 22.12.2017-22.01.2018. godine

Na izložbi su izloženi predmeti od srebra i zlata pronađeni na arheološkim iskopinama u okolini Leskovca kao i replike tih predmeta u srebru, rad Ivane Stanković kao i autorski primerci izuzetne lepote i dizajna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Talentovana umetnica, rođena 1984. godine u Skoplju, diplomirala je na fakultetu  likovne umetnosti u Skoplju 2006. godine naodseku Likovna grafika u klasi profesora Mirka Vujisića a 2011. godine na istom fakultetu i magistrirala. Filigranstvom se bavi od 2007. godine  a  u fabrici Rubin u Skoplju radila je dizajn i filigranski nakit.

Do sada je na samostalnim i zajedničkim izložbama izlagala u Leskovcu, Banjaluci, Skoplju i Ohridu.

Daniela Fulgosi, likovni umetnik, redovni profesor FPU u Beogradu o Ivaninom radu napisala je: „Nakit Ivane Stanković odiše retkom elegancijom, prefinjenošću i mirnim, jasnim likovnim izrazom. Kreativni prostor u kom se ona kreće ima veliku snagu, širinu i otvorenost, stoga verujem da će budućnost njenog stvaralaštva biti u duhu produbljivanja i transformisanja već postojejće  poetike i pronalaženje novih, zanimljivih puteva.“

Autorki su u realizaciji izložbe pomogle i: Mira Ninošević, muzejski saradnik, Julijana Pešić, muzejski saradnik, i Smilja Jović, viši kustos.

Zoran Jovanović
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.