Najbolji novi filmovi sa prostora bivše Jugoslavije u bioskopu Vlada Divljan

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji novi filmovi sa prostora bivše Jugoslavije u bioskopu "Vlada Divljan"

Program „LIFFE u Beogradu - Najbolji filmovi YU regiona” počinje sutra uveče (21) u bioskopu "Vlada Divljan" filmom "Ne gledaj mi u pijat", pobedničkim ostvarenjem 10. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) koje je rediteljki Hani Jušić donelo Gran pri "Živojin Žika Pavlović".

Od 29. septembra do 11. oktobra posetioci će moći da pogledaju filmske hitove sa eks Yu prostora koji su nagrađivani na regionalnim i inostranim festivalima, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su „Pođi sa mnom” Igora Šterka (Specijalno priznanje na ovogodišnjem LIFFE), "Zlatna petorka" Gorana Trenčovskog, "Sve najbolje" Snježane Tribuson, "Uzbuna na zelenom vrhu" Čejena Černića, "Imena Višnje" Branka Šmita...

U narednih deset dana pred publikom će biti i filmovi "Oslobođenje Skoplja" Danila i Radeta Šerbedžije, "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović, "Ime Dobrica: Prezime nepoznato" Srđe Penezića, "Noćni život" Damjana Kozolea (Nagrada „Živojin Žika Pavlović” na 10. LIFFE), "Otadžbina" Olega Novkovića, "S one strane" Zrinka Ogreste, a kao „film iznenađenja” mogla bi da stigne drama „Amok” makedonskog reditelja Vardana Tozija, koja je mladom naturščiku Martinu Gjorgoskom donela „Zlatni lešnik” za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem LIFFE festivalu.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istakao reditelj Bojan Vuletić (Nagrada „Živojin Žika Pavlović” za režiju filma "Rekvijem za gospodju J."), Leskovački festival, koji kao umetnički direktor već deceniju vodi reditelj Darko Bajić, doprineo je da ovaj region kulturno oživi i postane važno mesto na filmskoj mapi.

- Čini mi se da je ono što se dešava u Leskovcu svake godine, i ono što je posle tih pet dana trajanja festivala važno jeste, da na neki način potraje taj duh, da se afirmiše ne samo film, nego i ta kulturna ideja i politika. Jer, bioskopa je, nažalost, sve manje, i festivali su jedina prilika da gledaoci vide ono što se u filmskoj umetnosti danas stvara u regionu. S druge strane, ono što samo Leskovčani imaju priliku da premijerno vide na svom festivalu, važno je da se prenese i u Beograd. Mislim da je bioskop "Vlada Divljan" jedinstveno mesto da se vide filmovi koji nisu bioskopski mejnstrim, i da program koji će se ovde prikazivati u narednih deset dana treba prezentirati kao ekskluzivnu distribuciju - istakao je Vuletić.

Ovakvi pregledi premijernih filmova, kako je izjavio Darko Bajić, privlače gledaoce, a s druge strane, onima koji su se kratko zdržali u bioskopima produžava se život.

- Smatramo da mnoge filmove publika jednostavno ne može da vidi, jer imamo malo bioskopa, a "Vlada Divljan" je jedna od retkih art dvorana, tehnički potpuno opremljena, i možemo da organizujemo umetničke programe koji ne pripadaju velikom broju brzih industrijskih filmova koji stižu u Srbiju. Sva ostvarenja u programu „LIFFE u Beogradu” osvajala su brojna priznanja, ne samo na nacionalnim i regionalnim festivalima ili u Leskovcu, nego i na evropskim i svetskim, a na neki način su zapostavljena, jer nisu komercijalna. Pokušavamo, dakle, da imamo repertoarsku politiku koja obogaćuje Beograd - naveo je Darko Bajić. On je najavio inicijativu da se na RTS - u napravi emisija „Sinema Srbija”, za koju je potrebna pomoć ministarstva kulture i da naš Javni medijski servis, poput onih u Evropi, počne da afirmiše bioskopski repertoar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.