Izvor: JUGpress.com, 11.Nov.2023, 21:09

Nagrađeni na FAPOR-u

LESKOVAC

Žiri ovogodišnjeg Festivala amaterskih pozorišta (FAPOR), koji su činili glumci Andrija Daničić, Tijana Pečenčić i Suzana Grujić, odlučio je da prva nagrada za najbolju režiju bude dodeljena Nikoli Dragaševiću za predstavu „Smrt na sahrani“ Teatra ulica iz Beograda. Nagrada nosi naziv „Dragan Dimitrijević“, po doajenu leskovačkog glumišta. U obrazloženju žirija se ističu dovitljiva rediteljska >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rešenja, izuzetno vešto vođenje velikog glumačkog ansambla i rediteljev dodatni rad na adaptaciji teksta i izboru muzike.

Druga nagrada otišla je u ruke Dušanu Blagojeviću za režiju predstave„Autobiografija“ Branislava Nušića, dramskog studija Gimnazije „Stojan Ljubić“ iz Lebana, uz obrazloženje da reditelj maštovitim i efektnim sredstvima vešto vodi ansambl, pružajući im priliku da kao kolektiv pokažu ujednačenu igru, naročito kroz koreografske elemente i scenski pokret koji dominiraju u predstavi.

Treća nagrada za režiju dodeljena je Ivanu Bogićeviću, ažiri ju je dodelio za pojedina rediteljska rešenja u predstavi „Bure baruta – greh i razdor“ Amaterske pozorišne trupe „Čkalja“ iz Kruševca i hrabre dramaturške intervencije na tekstu Dejana Dukovskog kojima je upozorio na aktuelne probleme društva, inspirisan filmom „Sedam i po“ Miroslava Momčilovića.

Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena Jakovu Miljkoviću („Autobiografija“ dramskog studija Gimnazije „Stojan Ljubić“ iz Lebana). Talentovani gimnazijalac se nametnuo specifičnim šarmom i mladalačkom energijom, tumačeći Branu Nušića u kolektivnoj igri sa svojim vršnjacima na sceni.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je Niki Grabušić, mladoj i izuzetno darovitoj glumici, zbog snažnog potencijala koji nosi u sebi i besprekorno odigrane uloge Katice u predstavi „Biti, piti il popevati, kak vam paše, sam ne zlo misliti“ teatra „Vende tam“ iz Marije Bistrice iz Hrvatske. Ona je u predstavi pokazala tačne i precizne glumačke postupke, lik, radnju i elemente žanra.

I nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je istoj predstavi, Klari Kurešić, uz obrazloženje da je uverljivom transformacijom dočarala Franca, vladajući scenskim prostorom uz suptilno i šarmantno otvaranje „četvrtog zida“ ka publici.

Milošu Miloševiću dodeljena je nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu u predstavi „Ruženje naroda“ po tekstu Slobodana Selenića u izvođenju ansambla Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ iz Despotovca. U obrazloženju stoji da se nagrada dodeljuje za dosledno sprovođenje glumačke radnje na sceni uz vidljiv trud i rad na istraživanju uloge Upravnika. U ovom tumačenju posebno se ističe govorna radnja i izuzetna interakcija sa partnerima.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je teatru „Vende tam“ iz Marije Bistrice iz Hrvatske, pod vođstvom glumice Nevene Vukes, za izuzetan doprinos kulturi u Mariji Bistrici i poseban pedagoški pristup u radu sa mladim ljudima, zbog čega je ansambl predstave pokazao svoj potencijal i kreativnost, pružajući publici užitak za gledanje.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.